Statul intareste legislatia privind valorificarea/reciclarea si comercializarea componentelor provenite din dezmembrarile auto in cadrul Programului Rabla. Piesele vor putea fi comercializate numai de firmele de dezmembrare si/sau valorificare certificate, respectand legislatia de mediu. Amenzile vor fi cuprinse intre 30.000 si 90.000 de lei.
Programul Rabla 2012 va debuta cel mai probabil in luna martie, avand in etapa initiala prevederi financiare pentru casarea a 30.000 de autovehicule mai vechi de zece ani. Ministerul Mediului si Padurilor (MMP) aduce in acest an modificarea legislatiei in domeniu. Cel putin pana in prezent, modificarile se refera strict la controlul activitatilor de colectare, dezmembrare si valorificare/reciclare a autovehiculelor scoase din uz. Pentru prima data apare notiunea de "vehicul cu valoare negativa", care se refera la un vehicul la care costurile tratarii depasesc suma obtinuta din vanzarea materialelor sau componentelor valorificabile/reutilizabile. Potrivit legislatiei in vigoare, predarea vehiculului scos din uz se face fara nici o cheltuiala a detinatorului care il preda. Legislatia va fi completata cu un nou text, care spune ca "producatorii finanteaza costurile predarii vehiculelor scoase din uz si preiau gratuit vehiculele scoase din uz". Un aspect foarte important se refera la comercializarea componentelor reutilizabile rezultate din dezmembrari. Comercializarea va putea fi facuta doar de catre agenti economici care desfasoara activitati de dezmembrare si/sau valorificare si care au implementat si certificat un sistem de management al calitatii. Operatorii de tratare/dezmembrare trebuie sa refoloseasca acele componente care pot fi reutilizate si sa le valorifice pe acelea care nu pot fi reutilizate, "acordand intaietate reciclarii, cand aceasta este posibila din punct de vedere al mediului, fara a prejudicia cerintele privind siguranta vehiculelor si cerintele de mediu", precum "emisiile atmosferice si controlul poluarii fonice".
Toti operatorii care desfasoara activitati de dezmembrare si/sau tratare trebuie sa obtina autorizatii de mediu conform legislatiei actualizate. Firmele care desfasoara activitati de tratare a deseurilor rezultate din dezmembrari sunt incurajate sa obtina sisteme de management de mediu certificate (EMAS). Ele vor beneficia de scutirea virarii contributiei de 3% din valoarea deseurilor feroase la Fondul de Mediu pe o perioada de un an de la obtinerea EMAS. Legislatia in domeniu a impus si procentele din masa autovehiculelor care trebuie casate. Incepand cu 1 ianuarie 2007, acestea sunt de 75% din masa medie/vehicul/an - pentru reutilizarea si valorificarea celor fabricate inainte de 1 ianuarie 1980 si de 85% pentru cele fabricate dupa aceasta data. In ce priveste reciclarea, procentele sunt de 70%, respectiv 80%. Incepand cu 1 ianuarie 2015 insa, tinta este de 95% din masa medie/vehicul/an reutilizarea si valorificarea si de 85% - pentru reutilizarea si reciclarea autovehiculelor casate. Statul intareste controlul in ce priveste marirea amenzilor, care se incadreaza intre 30.000 si 90.000 de lei.