Anul acesta, romanii vor scoate mai multi bani din buzunar pentru plata facturii de intretinere. Dupa scumpirea gazelor si a gigacaloriei, urmeaza majorarea pretului la apa de la robinet.
Potrivit directorului general al Administratiei Nationale a Apelor Romane (ANAR), Marius Postelnicescu, citat de un post de televiziune, apa bruta din rauri si lacuri livrata de Administratia Nationala "Apele Romane" operatorilor economici si regiilor care distribuie populatiei apa potabila in sistem centralizat se va scumpi cu 7% in 2007. "Pentru anul acesta am prevazut o crestere de 7%, care acopera si inflatia, si cheltuielile de crestere a principalelor materiale. In functie de trendul economic si de indicatorii de consum dati de Institutul National de Statistica se va stabili o eventuala crestere pentru perioada urmatoare", a explicat Marius Postelnicescu.
Potrivit acestuia, decizia de crestere a tarifului pentru apa livrata de ANAR a fost determinata, pe de-o parte, de necesitatea stabilirii unui echilibru intre veniturile si cheltuielile Administratiei si, pe de alta, de inflatie si cresterea preturilor la energie si carburanti. De asemenea, directorul ANAR a aratat faptul ca necesitatea mentinerii unui echilibru intre veniturile si cheltuielile Administratiei este determinata si de faptul ca ANAR este o institutie care se autofinanteaza si a carei prima responsabilitate este aceea de administrare a principalelor lucrari hidrotehnice. "Trebuie sa mentionez faptul ca in ANAR exista o responsabilitate foarte mare in ceea ce priveste administrarea acestor lucrari hidrotehnice, baraje, cursuri de apa amenajate, care tin chiar de siguranta nationala. De aceea trebuie sa avem venituri proportionale cu cheltuielile", precizeaza directorul ANAR. (Andreea Stefan)