Un pachet de tigari din categoria premium va costa, de la 1 iulie, cinci lei si 70 de bani. Acciza minima pentru tigarete reprezinta peste 90% din acciza aferenta tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta.
Pentru ca majoritatea romanilor s-au obisnuit sa fumeze tigari scumpe, in cateva luni pachetele de tigari din categoria premium (Marlboro, Kent, Rothmans sau Camel) vor ajunge sa coste aproape sase lei. Tigaretele din categoria medium vor costa cu putin peste cinci lei. Potrivit www.cotidianul.ro, din estimarile industriei tigaretelor din Romania, tigarile din categoria medium (Pall Mall, L&M, Winston) vor costa 5,1 lei. Lucky Strike va fi 5,3 lei, iar Winchester - intre 4,7 si 4,9 lei. In ceea ce priveste autohtonele tigarete Carpati, costul acestora va urca la 3,8 lei. Astfel, un craiovean care consuma zilnic un pachet de tigari premium va scoate din buzunar aproximativ 170 de lei lunar, in timp ce unul de Carpati, aproximativ 114 lei.
"Nu e corect sa le scumpeasca mai mult pe cele mai ieftine"
Aceasta scumpire se datoreaza, potrivit www.wall-street.ro, atat cresterii programate a accizelor, cat si modificarii accizei minime stabilite de Ministerul Finantelor. Aceasta din urma reprezinta aproximativ 90% din acciza aferenta tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta si a fost stabilita la 31,25 euro pentru 1.000 de tigarete.
Aceasta prevedere va afecta numai pretul tigarilor de categorie inferioara, fapt ce-i nemultumeste pe craioveni. "Atata placere mai avem si noi si ne-o iau si pe asta. Nu e corect sa le scumpeasca mai mult pe cele mai ieftine. Ce logica mai e si asta?", a explicat Gheorghe M., un craiovean nemultumit de decizia scumpirii.
Preturile mari ii conving pe fumatori sa renunte la tigari
Craiovenii sunt hotarati sa incerce sa se lase de fumat ca urmare a acestei decizii. "E evident ca pe zi ce trece viciile devin un lux. O sa ma las cu siguranta, ca e prea mult. Daca o sa dam sase lei pe zi pe tigari nu o sa mai avem din ce sa traim", a spus Adi Marin. Afirmatia este sustinuta si de alti craioveni. "Daca se scumpesc, o sa incerc sa le mai raresc. De lasat nu cred ca o sa pot, pentru ca la fiecare noua scumpire imi promit ca o fac, dar nu pot renunta", a afirmat Alin Popescu. Alti craioveni sunt de aceeasi parere si au gasit si o solutie. "Mi se pare exagerat. Stiu ca e un viciu, dar pana la urma e alegerea mea daca fumez sau nu. Nu ar trebui sa ma oblige prin pret sa renunt. O sa incep sa cumpar tigari la negru, ca oricum vor fi mai ieftine".
Iulie, luna scumpirilor la tigari
Si anul trecut, in iulie, s-au scumpit tigarile, cu 10-15%. Incepand de atunci, un pachet de tigari din game superioare (Kent, Camel, Marlboro) a ajuns la valoarea de aproximativ cinci lei (de la 4,5 lei/pachet). Inca de anul trecut, in piata existau zvonuri potrivit carora cele mai ieftine tigari vor costa 42.000 de lei vechi, iar pretul mediu al unui pachet se va situa in jurul valorii de 56.000 de lei vechi.
Cum se determina acciza
Potrivit Codului Fiscal, acciza se determina prin insumarea unei taxe de 9,10 euro pentru 1.000 de tigarete la care se adauga 30% din pretul maximal de vanzare, dar nu poate fi mai mica de 19,92 euro/1.000 de tigarete, care reprezinta acciza minima.