Preturile terenurilor destinate constructiilor vor creste, incepand de anul viitor, cu 19%. Este vorba despre faptul ca persoanele juridice care cumpara un teren de la companii vor fi nevoite sa achite, pe langa pretul cerut, si TVA.

In urma intrarii in vigoare a noului cod fiscal la 1 ianuarie 2008, preturile terenurilor destinate constructiilor vor creste cu 19% pentru ca, incepand cu aceasta data, si in cazul tranzactiilor imobiliare intre persoane juridice se va aplica Taxa pe Valoare Adaugata (TVA), de 19%. Astfel, pe lA¢nga pretul cerut, o companie care cumpara un teren de la o alta companie va plati cu 19% mai mult.

Purtatorul de cuvant al Directiei Generale de Finante Publice Galati, George Marinescu, ne-a spus ca aceasta taxa se va aplica doar in cazul terenurilor destinate constructiilor, nu si in cazul celor arabile. Astfel, un teren de 1.000 de metri patrati in Galati, in zona Metro, cu deschidere la DN26 (n.r - una dintre cele mai solicitate zone pentru constructii), costa in prezent 50.000 de euro. De la 1 ianuarie acesta va costa cu 19%, mai mult adica 59.500 de euro. Anul acesta taxa era perceputa doar la tranzactiile dintre persoanele fizice sau la cele dintre o persoana fizica si una juridica.

Piata terenurilor cunoaste o evolutie crescatoare constanta in Galati

In Galati, orasul fiind port la Dunare si asezat la varsarea Siretului in Dunare, terenurile destinate constructiilor au suprafete mici. Astfel, in interiorul orasului nu exista suprafete mai mari de 1.000 mp, cele mai mari avand deja destinatie exacta. Terenurile cu suprafete mari sunt situate la iesirile din oras spre VA¢natori - Zona Metro, spre Tecuci - zona Tirighina si drumul de centura spre Braila, pe dig, zona in care s-a inceput constructia primului cartier rezidential, "Dimitrie Cantemir".

Cererea pentru terenuri este intr-o reala crestere, plecA¢nd de la premiza ca valoarea acestora va creste odata cu dezvoltarea regionala ce se preconizeaza in anul urmator. Cererea cea mai mare o au terenurile pentru constructia de case aflate in Galati sau la iesirea din Galati spre zona Bariera Traian. O cerere mai scazuta o au terenurile agricole, neexistA¢nd deocamdata interese majore ale investitorilor straini pentru zona Galati. In ultimul timp, Galatiul se mai confrunta si cu faptul ca cei mai multi dintre investitorii interesati doresc terenuri ieftine, de 5-15 euro/mp, in zone-cheie, lucru aproape imposibil de realizat.