Ministerul Finantelor Publice (MFP) a propus ieri in Guvern reintroducerea platii TVA la vama pentru importurile din state non-UE. Aceasta masura va mari costurile importatorilor, care vor putea astfel scumpi produsele aduse din tari ca Turcia si China, considera Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Importatorilor si Exportatorilor din Romania (ANEIR).

Ministerul Finantelor Publice (MFP) sustine reintroducerea sistemului de plata a TVA la vama pentru importurile din state non-UE din cauza evaziunii fiscale constatate in ultima perioada, dupa introducerea metodei simplificate de plata a TVA. Reintroducerea platii TVA la vama va scumpi insa produsele aduse din tari ca Turcia si China. Si asta pentru ca importatorii vor trebui sa plateasca in avans TVA, fiind nevoiti sa apeleze la credite. Mihai Ionescu ne-a declarat ca este posibil ca aceste costuri mai mari ale importatorilor sa se reflecte in pretul produselor. Presedintele ANEIR arata insa ca introducerea platii TVA in vama n-ar trebui sa fie un temei pentru scumpiri intrucat importatorii n-au reactionat la actuala masura de relaxare fiscala, introdusa la 1 ianuarie, prin ieftinirea produselor.
Finantele justifica inlocuirea acestei masuri prin faptul ca "a fost exploatata de unii importatori in defavoarea bugetului de stat. S-a constatat ca mare parte din bunurile importate au fost plasate in economia subterana, bugetul de stat fiind astfel privat de veniturile din taxa pe valoarea adaugata aferente vanzarilor acestor bunuri", se arata intr-un comunicat MFP. Spre exemplu, din cele 70 de societati importatoare de legume-fructe verificate de Garda Financiara, zece societati comerciale au pagubit bugetul de stat cu peste 630.000 de lei prin neplata TVA, potrivit unui comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
Mai mult, Finantele argumenteaza ca plata TVA in vama se practica si in alte 15 state membre UE. Spre exemplu, Ungaria, care a aplicat la data aderarii masura simplificata a reintrodus sistemul platii in vama din cauza acelorasi probleme cu care se confrunta si Romania in prezent, explica MFP.
Ministerul Finantelor doreste sa reintroduca plata TVA in vama printr-un proiect de ordonanta de modificare a Codului Fiscal. Potrivit acestui proiect, TVA va fi achitata in vama pe o perioada determinata, de la 15 aprilie 2007 pana la 31 decembrie 2008. Exceptie vor face importatorii care vor obtine certificate de amanare la plata, iar la bunurile importate pentru livrarea in spatiul comunitar vor fi constituite garantii, conform MFP.
Firmelor care efectueaza operatiuni de import din tarile non-UE si vor plati TVA la vama li se va deduce aceasta taxa in aceeasi luna de la bugetul de stat, potrivit procedeelor valabile si inainte de 1 ianuarie.