Noi majorari de preturi au loc incepand de astazi la tigari, alcool si gaze din cauza cresterii nivelului accizelor. Acestea au fost majorate pe motiv ca trebuie sa ajungem la nivelul preturilor din UE. Cele mai mari cresteri se inregistreaza insa in cazul tigarilor si bauturilor alcoolice spirtoase.
Cel mai ieftin pachet de tigari va costa 4,2 RON, in timp ce pretul mediu va oscila in jurul pretului de 5,6 RON. ßi asta pentru ca acciza aplicata tigaretelor va creste cu maximum 25%.
In ceea ce priveste bauturile alcoolice, doar pentru produsele spirtoase se va aplica o acciza de 750 de euro, cu 13% mai mare decat cea actuala. "Desi fac parte tot din categoria bauturilor alcoolice, produsele intermediare obtinute prin amestecare alcoolului cu vin si alte ingrediente sunt accizate doar cu 51 de euro pe hectolitru de lichid", ne-a declarat Radu Morariu, vicepresedintele patronatului din industria bauturilor alcoolice, Garant.
Introducerea taxei pe viciu asupra bauturilor spirtoase a cauzat scaderea consumului de aceste bauturi cu 30-50%. Morariu este de parere ca vom asista la o crestere a evaziunii fiscale in domeniu, iar Guvernul nu va reusi sa incaseze la bugetul statului sumele propuse. "In plus, unii dintre producatorii de spirtoase se orienteaza catre comercializarea de produse intermediare, amestecand vodca cu vinul, doar ca sa se incadreze la plata unei accize de 15 ori mai mica decat cea aferenta alcoolului pur", adauga Morariu. Iar piata romaneasca este invadata de vinurile moldovenesti, pe care fratii de peste Prut n-au gasit cui sa le vanda. "Asa ca unii producatori de spirtoase au cu ce vin amesteca vodca, pentru a produce acele produse intermediare", a mai precizat vicepresedintele Garant. Prin aceste modalitati de fentare a accizei, statul va pierde multi bani. Radu Morariu considera ca, daca ar fi fost taxati toti producatorii de bauturi alcoolice, si nu doar cei de spirtoase, cu o valoare egala, dar mai mica, sumele stranse la buget ar fi fost mult mai mari. ßi facturile la gaze vor fi mai umflate cu 25% la iarna, cand efectele majorarii accizelor de azi vor fi resimtite mai acut de catre populatie. Astfel ca, pentru fiecare metru cub de gaze, consumatorii casnici trebuie sa scoata din buzunare incepand de azi 8,5 RON.