Cu toate ca statutul de somer nu este nici pe departe unul fericit, potrivit legislatiei in vigoare, cei mai multi someri primesc, stand acasa, aproximativ un salariu minim pe economie. Unii au depasit insa cu mult aceasta suma.
Multi someri se considera stigmatizati si afirma ca ajutorul primit de la stat este extrem de mic. "Potrivit Legii nr. 76/2002, cu modificarile ulterioare, absolventii primesc o indemnizatie de somaj in valoare de 50% din salariul minim garantat in plata, adica aproximativ 190 de lei/luna", a declarat Laura Nicolaescu, purtatoarea de cuvant a Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj. Totusi, situatia nu este la fel de trista si pentru ceilalti someri. Potrivit legii, persoanele care solicita indemnizatie de somaj dupa ce au lucrat primesc ajutor de la stat de 75% din salariul minim garantat in plata, la care se adauga 3-5-7 si respectiv 10% din media pe ultimele 12 luni a salariului de incadrare. "Proportia de 3% se aplica pentru cei care au un stagiu de cotizare de cel putin trei ani, 5% pentru cei cu un stagiu de cotizare de minimum cinci ani, 7% pentru cei cu minimum zece ani, iar 10% pentru aceia cu stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani", a adaugat Nicolaescu.
"Majoritatea doljenilor primesc somaj in valoare de 300 - 450 de lei"
Media valorii somajului primit de craioveni este destul de mare. "Majoritatea doljenilor (peste 50%) primesc o indemnizatie de somaj in valoare de 300 - 450 de lei", a spus purtatoarea de cuvant a AJOFM Dolj. Totusi, somajul primit de doljeni poate fi mult mai mare de atat. "Cea mai mare indemnizatie de somaj in plata in prezent este de 714 lei/luna", a adaugat Laura Nicolaescu. In Dolj exista si persoane care iau lunar, stand acasa, tot atata cat iau cei mai multi doljeni lucrand o luna.
Potrivit informatiilor primite de la AJOFM Dolj, in luna februarie, rata somajului din Dolj a fost de 7%, in crestere fata de luna ianuarie (6,9%). Din datele statistice rezulta faptul ca la sfarsitul lunii februarie, in evidenta si plata sunt 6.530 de persoane, din care aproximativ 1.500 beneficiaza de indemnizatie de somaj de 50%, iar peste 5.000 - de indemnizatie de somaj de 75%. In evidenta AJOFM Dolj exista si aproximativ 13.200 de persoane fara slujba, care nu beneficiaza de drepturi banesti. "Potrivit legislatiei in vigoare, in functie de stagiul de cotizare, indemnizatia de somaj se primeste pentru o perioada de 6,9 sau 12 luni", a spus Laura Nicolaescu. Potrivit acesteia, o data incheiata aceasta perioada, somajul nu se mai poate prelungi. Astfel, aceste persoane vor mai beneficia de somaj in conditiile in care vor mai lucra o perioada de timp astfel incat in ultimii doi ani sa aiba un stagiu de cotizare de minimum un an.
Rata somajului in Romania este sub media europeana
Potrivit NewsIn, Romania este a doua tara in ceea ce priveste cea mai ridicata rata a somajului pentru persoanele sub 25 de ani dintre statele din Uniunea Europeana, de 23,6% in luna februarie, fiind depasita doar de Polonia, cu 25,5%.
Rata totala a somajului in Romania a fost de 7,3% in luna februarie, fata de 7,5% in luna precedenta. Pentru intreaga Uniune Europeana, rata somajului s-a situat la 7,4% in februarie, fata de 7,5% in ianuarie si in scadere fata de februarie 2006, cand aceasta a fost de 8,2%.
Potrivit NewsIn, cele mai scazute niveluri ale somajului s-au inregistrat in februarie, in Danemarca (3,4%) si in Olanda (3,5%), iar cele mai ridicate au fost in Polonia (11,8%) si in Slovacia (11%).