Pretul gazelor naturale se va ieftini cu peste 2% in primul trimestru din 2007, datorita reducerii pretului de import al gazelor, potrivit unor surse citate de Mediafax.
"Tarifele ar putea sa scada cu 2% in cazul clientilor Distrigaz Sud si cu 2,5% pentru clientii E.ON Gaz Romania", au afirmat sursele mentionate. O decizie finala privind nivelul preturilor va fi anuntata insa astazi de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), dupa efectuarea unor calcule legate de tarifele de distributie pentru anul viitor. Surse din ANRGN, citate de NewsIn, estimeaza ca pretul gazelor naturale pentru populatie se va ieftini cu 1% de la 1 ianuarie 2007. Trebuie spus ca populatia si firmele cu un consum redus cumpara gaze la preturile stabilite de ANRGN, iar consumatorii mari pot negocia direct cu furnizorii preturile de achizitie.
De la 1 ianuarie, impozitul de 7,40 de euro pe mia de metri cubi de gaz din productia interna livrat va fi eliminat. Conform noului Cod Fiscal, va intra insa in vigoare acciza pentru gazul natural utilizat ca si combustibil pentru incalzire in valoare de 0,17 euro pe gigajoule, anunta NewsIn.
Reamintim ca pretul gazelor finale pentru consumatorii captivi au fost majorate la 11 noiembrie cu 8,5%. Aceasta scumpire a fost cauzata in principal de majorarea preturilor pentru productia interna. (M.H.)