Titlurile de despagubire pentru proprietarii deposedati abuziv de catre regimul comunist vor fi distribuite incepand cu luna urmatoare. Potrivit presedintelui Fondului Proprietatea, in cursul lui februarie aceste titluri vor fi disponibile prin reteaua unitatilor CEC. Responsabilul mai sustine ca pana la sfarsitul primelor sase luni ale acestui an fostii proprietari vor putea sa-si vanda titlurile pe Bursa.

Guvernul mai face cativa pasi in incercarea de a rezolva problema proprietatii din Romania. Astfel, in aceasta saptamana va fi semnat contractul prin care Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) devine distribuitorul de drept al titlurilor de despagubire. Presedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea, Nicolae Ivan (foto) a declarat, citat de Mediafax, ca "va exista un cont central al Fondului Proprietatea la aceasta banca prin care vor fi realizate toate operatiunile fondului. Tranzactiile care se vor derula in 2006 prin acest cont vor insuma circa 500 de milioane de euro". Mai mult chiar, la inceputul acestei saptamani, statul va selecta firma de avocati romani cu care Fondul va lucra, iar pana vineri va fi publicat in presa internationala anuntul pentru cererea de oferta in scopul selectiei consultantului international. "Vom alege un consultant international sau care se afla in consortiu cu o entitate internationala. Cerinta este ca acesta sa aiba experienta la constituirea unui fond de cateva sute de milioane de euro. La inceputul lui martie speram sa primim ofertele. Procesul include doua faze, respectiv cererile de expresie de interes si, ulterior, trimiterea caietului de sarcini", a mai spus responsabilul Fondului Proprietatea.

Consultant, administrator si proprietari varstnici

Guvernul a luat anul trecut decizia infiintarii acestui Fond, cu toata opozitia asociatiilor care reprezinta interesele fostilor proprietari. Acestea au reprosat in numeroase randuri Executivului ca trage de timp fara a reusi sa rezolve inca problema proprietatii. In fapt, asociatiile au criticat intentia autoritatilor de a-i obliga pe varstnicii fosti proprietari, unii trecuti de 80-90 de ani, sa joace pe Bursa ca sa poata sa recupereze macar o parte din banii datorati de stat pe proprietatile confiscate. Mai mult, o alta problema ridicata de asociatii este ca titlurile listate pe Bursa isi vor pierde mult din valoare daca vor fi vandute in primele valuri. Un fost secretar de stat din Ministerul Finantelor Publice insar-cinat cu Fondul Proprietatea spunea anul trecut ca, daca aceste titluri ar fi vandute peste zece ani, valoarea lor ar putea creste considerabil si nu ar scadea asa cum se va intampla acum din cauza ofertei deosebit de mari. Asociatiile au replicat la vremea respectiva ca deja multi dintre fostii proprietari batrani si bolnavi isi vand titlurile viitoare pe sume derizorii si in nici un caz nu vor fi prea numerosi cei care vor mai avea rabdare dupa 15 ani de nedreptate sa mai astepte inca zece ani ca sa recupereze banii pe casele confiscate de fostul regim.
Insa, pana la listare si la posibilitatea vanzarii, autoritatile mai au de strabatut cale lunga. Astfel, Fondul va trebui sa aiba un administrator, desemnat prin licitatie publica internationala. Potrivit Ministerului de Finante, licitatia va fi organizata de catre con-sultantul international, acesta urmand sa stabileasca si procedura de organizare a licitatiei. De altfel, Ivan a mai aratat ca pana la finele lui mai sau inceputul lui iunie trebuie sa existe un contract incheiat cu societatea de administrare, astfel incat Fondul sa fie cotat la Bursa in prima jumatate a anului.
Capitalul social initial al Fondului este de 3,8 miliarde de euro (14,2 miliarde de lei noi), bani care vor trebuie sa fie impartiti la circa 120.000 de actionari - estimare actuala.