Mai sunt opt zile pana la termenul final pentru depunerea unor declaratii de venit de catre persoanele fizice, termen stabilit pentru 15 mai. Directia Generala a Finantelor Publice reaminteste contribuabililor si alte obligatii privind impozitul pe venit, la acest termen. Astfel, cei care vor sa dispuna asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul pe venitul net anual impozabil datorat pentru sponsorizarea entitatilor noprofit, potrivit Legii 571, trebuie sa completeze si sa depuna formularul 230 "Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual", daca au realizat venituri din salarii (sunt obligatorii si prezentarea unor copii dupa fisele fiscale); sa completeze si sa depuna formularul 200 "Declaratie speciala privind veniturile realizate" daca au realizat pe langa salarii si alte venituri (activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole impuse in sistem real, castigurile rezultate din transferul titlurilor de valoare); sa completeze si sa depuna formularul 231 "Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual datorat" daca au realizat venituri din activitati agri- cole impuse pe baza de norme de venit.
Precizari din partea Fiscului bihorean
Smaranda Scridon, directorul executiv al DGFP Bihor, precizeaza ca in sintagma "entitati nonprofit care se infiinteaza si functioneaza potrivit legii" se incadreaza, pe langa asociatii si fundatii, si cultele religioase recunoscute in Romania. Contribuabilii-persoane fizice care isi exprima aceasta optiune pot solicita directionarea acestei sume catre o singura entitate nonprofit. De asemenea, datele prevazute in formulare se completeaza cu majuscule, citet si corect. In situatia in care contribuabilul nu cunoaste suma care poate fi virata, nu completeaza rubrica "Suma", caz in care organul fiscal va calcula si va vira suma admisa. In ceea ce priveste "Declaratia speciala privind veniturile realizate" pentru anul 2005, sefa Fiscului precizeaza ca aceasta se completeaza si se depune de contribuabilii care desfasoara acti- vitati in mod individual sau intr-o forma de asociere, care nu da nastere unei persoane juridice, constituita intre persoane fizice sau intre persoane fizice si juridice. Este vorba de veniturile obtinute din activitati independente comerciale, profesii liberale, drepturi de proprietate intelectuala; cedarea folosintei bunurilor; activitati agricole impuse in sistem real; castigurile rezultate din transferul titlurilor de avere. Originalul se depune la organul fiscal de domiciliu fiscal al contribuabilului si la organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla sursa venitului.
Depunerea declaratiei 201 "Declaratie privind veniturile din strainatate", pentru fiecare tara-sursa a veniturilor si pentru fiecare categorie de venit realizat in anul 2005, se face pentru veniturile realizate in strainatate ca urmare a desfasurarii unor activitati de persoane fizice romane cu domiciliul in Romania (din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, dobanzi, premii si jocuri de noroc, castiguri din transferul titlurilor de valoare, pensii, salarii platite de sau in numele unui angajator care este rezident in Romania numai de contribuabilii care, pentru acelasi venit si in decursul aceleiasi perioade impozabile, sunt supusi impozitului pe venit atat pe teritoriul Romaniei, cat si in strainatate). Originalul se depune la organul fiscal de domiciliu, direct la registratura acestuia sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata.
Nedepunerea la termenele stabilite de lege a declaratiilor de venit de catre persoanele fizice constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10 la 100 de lei noi.