Dupa o seceta care a compromis mai mult de jumatate dintre culturile de cereale, sunt asteptate precipitatii abundente. Cercetatorii spun insa ca in unele cazuri ploaia aduce cu ea alte pagube in loc sa redreseze culturile. Asta inseamna ca importurile de produse agroalimentare vor creste si, tinand cont ca seceta a lovit si in Germania si Franta, se poate anticipa o crestere a preturilor produselor alimentare.

Alexandru Bude, directorul stiintific al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Agricola Fundulea, ne-a declarat ca, pentru a avea efect, ploile nu trebuie sa fie insotite de vanturi puternice sau grindina. "Nu este bine ca ploile sa vina in cantitati mari, sa fie repezi si sa patrunda in sol pe verticala", ne-a explicat Alexandru Bude. Chiar daca prognozele meteo arata ca precipitatiile vor incepe sa-si faca aparitia in mai toate judetele tarii, specialistii spun ca pentru acest an nu sunt sanse ca recolta sa fie salvata. Mai mult, pe fondul incalzirii globale, tara noastra incepe sa fie afectata de fenomene extreme, precum seceta si inundatii.
Potrivit unui studiu realizat de reprezentantii Institutului Fundulea la 4 mai, zonele cele mai afectate erau cele amplasate in jumatatea sudica a tarii. Astfel, incepand cu sud-vestul tarii, in ultimele 5 saptamani nu s-au inregistrat precipitatii semnificative, dar si-au marcat prezenta vanturi puternice, asociate cu temperaturi neobisnuit de ridicate pentru aceasta perioada, de peste 30 gr C.
Pe fondul secetei, in privinta culturilor de toamna, studiul arata ca orzul si orzoaica de toamna sunt in stadiul de inspicare, cu talia mai redusa, lanurile mai rare, afectate de daunatori (afide) si viroze. Lipsa ploilor a facut ca graul de toamna, care se afla in stadiul de inspicare, sa aiba talia plantelor mai redusa cu 20-30 cm comparativ cu anii normali. Din cauza secetei, frunzele plantelor la culturile de toamna s-au uscat. La culturile de primavara, lipsa apei in stratul superficial al solului a determinat o rasarire greoaie, neuniforma a acestora. In acest moment, cerealele, lucerna, floarea-soarelui, toate sunt afectate de seceta, iar in unele zone sunt compromise in intregime.

Nici agricultura din Europa nu o duce mai bine

Nici tarile cu agricultura puternica din UE nu au fost iertate de seceta. Firma franceza de cercetare a pietei Strategie Grains a redus estimarea privind productia de cereale a Uniunii din acest an cu cinci milioane de tone din cauza secetei, printre cele mai afectate fiind Romania, Germania, Franta si Bulgaria, transmite Reuters.
Astfel, productia de cereale a UE va atinge 279,6 de milioane de tone, sub estimarea din aprilie, de 284,6 milioane de tone. In cazul Romaniei, estimarea a fost redusa cu 435.000 de tone, pentru Germania cu 950.000 de tone, pentru Franta cu 750.000 de tone, iar in privinta Bulgariei cu 470.000 de tone. In aprilie au fost inregistrate in Franta cele mai ridicate temperaturi pentru luna respectiva, dupa anul 1950. In Germania, aprilie a fost cea mai secetoasa luna dupa anul 1893, iar in Italia cea mai calduroasa dupa 1800.