Pentru imbunatatirea performantelor de izolare termica a blocurilor de locuinte, precum si pentru stimularea economisirii energiei termice, conducerea municipalitatii intentioneaza sa propuna Consiliului Local al Oradiei adoptarea unei hotariri care sa vina in sprijinul procesului de reabilitare termica a ansamblurilor de locuinte. Odata aprobata hotarirea de consiliu local, persoanele fizice constituite in asociatii de proprietari vor fi scutite de la plata impozitului pe cladiri, in cazul in care isi vor izola termic blocurile in care locuiesc.
Avand in vedere ca foarte multe blocuri de locuinte se gasesc in stare avansata de degradare si necesita imbunatatirea performantelor de izolare termica a elementelor de constructie care delimiteaza de exterior spatiile interioare incalzite, precum si cresterea eficientei energetice a instalatiilor si stimularea economisirii energiei termice pentru blocurile de locuinte, se impun interventii de reabilitare termice la peretii exteriori, terase, si alte elemente structurale ale acestor cladiri. Municipalitatea atrage atentia asupra faptului ca executarea lucrarilor de reabilitare termica se refera la intreg imobilul, iar pentru realizarea lor este necesar acordul a doua treimi din numarul proprietarilor acestuia.
Pentru a incuraja efectuarea lucrarilor de reabilitare termica ale intregului imobil, reprezentantii municipalitatii doresc sa ii scuteasca de la plata impozitului pe cladiri, in proportie de 100%, pe proprietarii apartamentelor din imobilul reabilitat, in anul urmator finalizarii lucrarilor, respectiv la momentul eliberarii autorizatiei de luare in folosinta si a semnarii procesului verbal de receptie la terminarea lucrarilor. Potrivit materialului ce va fi supus votului consilierilor locali in una din sedintele urmatoare, scutirea de la plata impozitului pe cladiri pentru proprietarii imobilelor reabilitate termic se va acorda pe o perioada de 10 ani.
Documentatia necesara
Pentru a beneficia de facilitati, solicitantii vor trebui sa depuna un dosar la camera 23 din cadrul Primariei municipiului Oradea, nu mai tarziu de ultima luna a anului in care s-a finalizat lucrarea. Documentatia necesara in vederea intocmirii dosarului de acordare a facilitatilor fiscale va fi format dint-o cerere a asociatiei de proprietari, adresata Directiei Finante din cadrul Primariei municipiului Oradea, prin care se solicita scutirea de impozite si taxe locale, o autorizatie de luare in folosinta si procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor, tabel nominal al proprietarilor din respectivul imobil, hotarirea asociatiei de proprietari cu privire la acordul a doua treimi a proprietarilor privind reabilitarea termica si participarea individuala la cheltuielile de reparatii, precum si un certificat energetic de clasa A. Vor beneficia de aceasta facilitate fiscala contribuabilii, proprietarii persoane fizice care la data depunerii cererii de acordare a scutirii la plata impozitului pe cladiri nu au obligatii de plata restante la bugetul local, inclusiv amenzi.
In momentul de fata, in Oradea au fost reabilitate termic trei blocuri de locuinte, din care doua lucrari s-au realizat prin banii locatarilor, din bugetul local si din cel central, iar unul prin cedarea acoperisului pentru construirea de apartamente prin mansardarea blocului.
In vederea modificarii proiectului de hotarire ce se va afla pe masa consilierilor locali, reprezentantii primariei asteapta cu interes propunerile, sugestiile si opiniile oradenilor cu privire la acest proiect pana in data de 15 a lunii ianuarie pe adresele de e-mail [email protected] si [email protected].