Companiile care au efectuat investitii importante in zonele libere pana la 1 iulie 2002 pot beneficia de scutirea de la plata impozitului pe profit pana la sfarsitul acestui an, potrivit Mediafax, care citeaza Consiliul Concurentei. In acelasi timp, facilitatea privind diminuarea redeventei este valabila pana in 2011.
Trebuie spus ca facilitatile mentionate au fost acordate in baza Legii 84/1992 privind regimul zonelor libere, care a fost modificata si completata.
Potrivit aceleiasi surse, scutirea de la plata impozitului pe profit, acordata firmelor care au realizat, pana la 1 iulie 2002 investitii in active corporale amortizabile in valoare de cel putin un milion de dolari, este valabila pana la 31 decembrie 2006.
De asemenea, pana la sfarsitul lui 2011 va ramane in vigoare facilitatea privind diminuarea redeventei pe care firmele o platesc administratiilor din zonele libere in baza contractelor de concesiune incheiate cu acestea pana la 1 iulie 2002.
Consiliul Concurentei a efectuat in perioada martie-aprilie o verificare a ajutoarelor de stat acordate firmelor din cele cinci zone libere, Braila, Constanta, Curtici-Arad, Galati si Giurgiu. Firmele verificate au investit pana la 1 noiembrie 2004 circa 15,05 milioane de dolari in cladiri, platforme, utilaje si echipamente. (S.M.)