Proiectul de infiintare a doua infocentre in comunele doljene s-a bucurat de un succes nebun, insa nu printre cetatenii avizi de informatii, ci printre scolari, care au descoperit in aceste centre accesul gratuit la internet.
Unitatea de Implementare a Proiectului PDR Dolj a finantat in acest an infiintarea a doua astfel de centre in comunele Piscu Vechi si Leu, pentru a veni in ajutorul oamenilor din mediul rural pentru care Uniunea Europeana reprezinta o mare enigma. UIP Dolj a oferit celor doua comunitati cate patru calculatoare si mobilierul necesar amenajarii infocentrului in valoare de 270 de milioane de lei vechi. Sorina Georgescu, coordonator in cadrul UIP Dolj, a precizat ca infocentrele sunt destinate cetatenilor care doresc sa obtina informatii despre aderare sau posibilitati de finantare de la 1 ianuarie 2007. "Infocentrele sunt un loc public unde cetatenii vin sa obtina informatii de interes public despre cum sa acceseze fonduri, despre oportunitati de finantare. In fiecare localitate exista o persoana care se ocupa de gestionarea infocentrelor", a spus Sorina Georgescu. Tot ce a trebuit sa puna la dispozitie comunitatea locala este un spatiu adecvat si conexiune la internet, iar pana in prezent doar Piscu Vechi a reusit sa puna la punct partea legata de accesul la internet.
Site-urile despre scutere, in topul preferintelor
Socotelile facute initial de reprezentantii UIP si de edilii din Piscu Vechi nu prea s-au potrivit cu cele pe care si le-au facut scolarii doljeni atunci cand au constatat ca sub nasul lor s-a infiintat o sala de internet cu accesul gratuit, care functioneaza de la opt dimineata pana la ora patru dupa-amiaza. Pana si primarul comunei Piscu Vechi, Cristian Toma, a recunoscut ca pe la centrul infiintat chiar in sediul primariei nu prea dau cetatenii de varsta medie, ci mai degraba elevii dornici sa viziteze pagini de internet cu informatii despre scutere, care se ingramadesc dis-de-dimineata la usa primariei. "Deocamdata, centrul are succes numai la scolari. Vin si stau si cate doi-trei la un calculator pentru ca sunt numai patru calculatoare. Azi (ieri - n.r.) am fost chiar ingrijorat ca nu mai plecau si mi-a fost frica sa nu chiuleasca de la scoala. Au fost blocate paginile cu continut neadecvat pentru ei, dar tot intra pe site-uri despre scutere sau motoare. Cel care se ocupa de centru are grija sa-i atraga cu jocuri de geografie sau matematica, insa e foarte greu sa tragi linia intre acest infocentru si un internet cafe", a precizat primarul Cristian Toma. Edilul-sef din Piscu Vechi a adaugat ca primariile au nevoie de o persoana care sa-i indrume pe cetatenii din mediul rural catre infocentre si care sa le arate ce informatii trebuie sa caute.