Fie ca este vorba de preturi stabilite potrivit regulilor economiei de piata, fie de cele dorite de Guvernul roman ca urmare a alinierii etapizate la nivelul preturilor din Uniunea Europeana, fie ca statul vrea mai multi bani la buget, utilitatile si impozitele s-au majorat inca din prima zi a anul 2006.

Gazul metan mai scump cu 17%

Cea mai mare majorare s-a produs la pretul gazelor naturale - 17%. Majorarea, care in termeni reali este de 25 de dolari la mia de metri cubi a pretului gazelor ce provin din productia interna reprezinta o obligatie asumata de tara noastra in negocierile de aderare la Uniunea Europeana. Potrivit reprezentantilor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale, motivele majorarilor sint preturile mai mari la gazele importate, cresterea volumului de gaze naturale din import dar si deprecierea monedei nationale in perioada noiembrie-decembrie.
Efectele acestei majorari de preturi vor fi resimtite de consumatori abia in februarie cind vor primi facturile pentru consumul inregistrat in prima luna a anului. De fiecare data, scumpirea gazelor si a energiei electrice a fost urmata de cresteri de pret la alimente si unele produse industriale. Urmare a noilor preturi la gazele naturale, este de asteptat si ca factura la intretinere sa fie mai mare cu aproape o treime afectind in special pensionarii si persoanele cu venit mediu care nu beneficiaza de ajutoare din partea Guvernului. Presedintele asociatiei Pensionarilor din Romania, Liviu Damian, spune ca desi majorariole de preturi nu sint foarte mari pentru cei care au salarii, in schimb cei care vor suporta cel mai greu majorarile de preturi sint pensionarii. Guvernul a anuntat majorarea ajutorului de incalzire acordat persoanelor cu venituri mici, cuprinse intre 240.000 de lei vechi si 1.900.000 de lei, in functie de venitul pe membru de familie.
Acesta nu va fi singura scumpire a gazelor din acest an, deoarece pina la 1 ianuarie, conform negocierilor cu UE, preturile vor trebuie sa atinga nivelul celor din tarile deja membre.

Preturi mai mari la electricitate

Si Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat majorarea tarifelor la energie electrica incepind cu 1 ianuarie. Aceasta majorare se datoreaza, potrivit reprezentantilor ANRE, cresterii pretului la carbune dar si cheltuielilor importante facute cu retelele de trensport si distributie a curentului electric. Urmare a acestei majorari, consumatorii de curent electric cu abonament social vor plati 1.750 de lei pe kilowatul/ora pentru primi 45 de kilowati consumati. Pentru un consum intre 45 si 75 de kilowati/ora pe luna vor plati 4.120 de lei pentru ceea ce se consuma si 8.000 de lei pentru consumul ce depaseste 75 de kilowati pe luna.

Majorari de preturi si la benzina

De ieri, Petrom a ridicat nivelul preturilor pentru produsele comercializate in reteaua sa de distributie. In urma modificarii preturilor la pompa, litrul de ECO Premium va costa 3,33 lei noi, cu 0,05 lei noi mai mult, litrul de Premium fara plumb va costa 3,31 lei noi, cu 0,06 mai mult iar litrul de Top Premium 99+ va costa cu 0,05 lei noi mai mult, respectiv 3,63 lei noi. Pentru un litru de Super Euro Diesel consumatorii vor plati 3,33 lei noi, cu 0,03 lei noi mai mult, iar pentru un litru de Euro Diesel, acestia vor plati 3,27 lei noi, cu 0,04 lei noi mai mult. Tariful pentru Autogas nu se va modifica, raminind la 1,81 lei noi. Potrivit companiei, majorarea se datoreaza deprecierii leului in raport moneda euro si dolarul, respectiv a cresterii in lei noi a accizelor aplicate pentru produsele petroliere.

Polita RCA cu 33% mai mare

Tot din primele zile ale anului, la politele pentru raspunderea civila auto societatile de asigurare practica tarife in medie cu 20% mai mari fata de nivelul indicat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor in 2005, maximul fiind de 33%. Tarifele practicate de asiguratori pentru persoanele fizice:

- sub 1.200 centimetri cubi. - intre 138 de lei si 182,88 de lei
- 1.201 - 1.400 centimetri cubi - intre 151,2 de lei si 201,6 de lei
- 1.401 - 1.600 centimetri cubi - intre 172,8 lei si 230,4 lei
- 1.601-1.800 centimetri cubi - intre 194,4 de lei si 259,2 de lei
- 1.801-2.000 centimetri cubi - 268,8 de lei
- peste 2.000 centimetri cubi, incepind cu 313,2 de lei

Cota unica si pe dobinzi si veniturile de la bursa

De la inceputul lui 2006 cota de impozitare a dobinzilor din depozite bancare creste de la 10% la 16%, nivel valabil si pentru veniturile din lichidarea sau dizolvarea persoanelor juridice. Aceasta modificare a Codului Fiscal va face ca veniturile din dobinzi sa fie diminuate in mod semnificativ astfel incit acest lucru va duce la cautarea unor plasamente alternative. De asemenea, cistigurile din transferul titlurilor de valoare vor fi taxate tot 16%. Aceeasi cota va fi aplicata pe piata bursiera doar pe cistigurile obtinute din actiunile care sint vindute mai repede de 12 luni de la data cumpararii.
Ministerul Finantelor a adus unele propuneri de modificare a Codului Fiscal in ceea ce priveste impozitele pe locuinte. Astfel, s-a propus impozitarea tranzactiilor imobiliare cu 2% din valoare si cresterea la 150 mp a suprafetei locuintei de la care impozitul pe cladire se majoreaza cu 10%. Noul Cod Fiscal va mai aduce si alte scumpiri. Este anuntata si majorarea pretului la tigari si alcool, ca urmare a cresterii accizelor, dar si a impozitelor la terenul agricol si forestier. Din acest an, fermierii vor plati intre 20 si 60 de lei noi pe hectar. Guvernul a promis sa respecte prevederile Legii privind anuntarea cu sase luni inainte a oricarei modificari a legislatiei fiscale. Astfel, noul Cod Fiscal va intra in vigoare cel mai devreme in luna august 2006.