Preturile gazelor naturale practicate de cele 28 de societati de distributie din Romania se vor majora, incepind cu 1 ianuarie 2006, cu 17%, in functie de categoriile de consumatori. Efectele acestor majorari se vor resimti in luna februarie, cind consumatorii vor primi facturile, informeaza Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale. Pentru consumatorii casnici, noile preturi vor fi de 806,56 lei noi/1.000 mc in cazul Distrigaz Sud si de 795,91 lei noi/1.000 mc la Distrigaz Nord, fara TVA.

Majorari puse pe scumpirea gazelor de importur

Guvernul Romaniei a hotarit ca, in primul trimestru al anului 2006, pretul productiei interne de gaze sa ramina nemodificat fata de ultimul trimestru al acestui an pentru a nu se crea si alte presiuni asupra pretului. Decizia a fost discutata si agreata de expertii Uniunii Europene. Aceasta crestere a pretului gazelor naturale a fost determinata de majorarea pretului de import de la 252 dolari/1.000 mc la 285 dolari/1.000 mc (in primele trei luni din anul viitor), de angajamentele pe care Romania si le-a asumat in negocierile cu UE, la inchiderea capitolului de negocieri “Energie”, care stipuleaza recunoasterea costurilor operatorilor licentiati, de respectarea clauzelor contractelor de privatizare ale Distrigaz Nord si Distrigaz Sud, la preluarea lor de catre E.ON si, respectiv Gaz de France. De asemenea, scumpirea a fost determinata si de cresterea ponderii importului in asigurarea consumului de gaze naturale cu 4% si de sensibila depreciere a monedei nationale din perioada noiembrie-decembrie 2005.
Masura de majorare a pretului de la 1 ianuarie 2006 a primit avizul noului Consiliu Consultativ, a carui structura a fost modificata anul acesta, odata cu Legea gazelor.
De asemenea, Guvernul Romaniei va anunta un pachet de masuri sociale consistent pentru consumatorii casnici, masuri care sa diminueze impactul cresterii preturilor de la 1 ianuarie.
Tot de la 1 ianuarie, gradul de liberalizare a pietei gazelor se va majora de la 50% la 65%, iar numarul agentilor economici care pot deveni eligibili va creste de la 134 la circa 14.000.

Scumpirile medii pe tipuri de consumatori

- pentru un apartament fara centrala (15 mc/luna) - 1,76 lei noi
- pentru un apartament cu centrala termica (220 mc/luna) - 25,79 lei noi
- pentru o casa mare (400 mc/luna) - 50,22 lei noi