Regia Nationala a Padurilor (RNP) Romsilva afirma ca majorarile operate in 2004 asupra preturilor de pornire la licitatiile pentru masa lemnoasa nu justifica scumpirea mobilei si a altor produse obtinute din prelucrarea lemnului.
Potrivit unui comunicat al Romsilva, deciziile de majorare a preturilor au avut la baza aparitia unor noi acte normative privind Fondul de mediu si Regulamentul de vanzare a masei lemnoase. Conform Regiei, revizuirile au fost mult sub pretul de vanzare obtinut la licitatii, de unde rezulta ca pretul de pornire nu are nici o legatura cu pretul de vanzare. “Spre exemplu, la data avizarii ultimului pret de pornire, de 553.642 de lei pe metru cub, pretul de vanzare oferit de agentii economici era de peste 670.000 de lei pe metru cub, iar la ultimele licitatii de la sfarsitul lui 2004, cumparatorii au oferit in medie peste 871.000 de lei pe metru cub, deci cu mult peste pretul de pornire, acesta fiind in fapt pretul pietei“, sustine conducerea Romsilva.
“Devine deci foarte limpede ca scopul real pe care il urmaresc aceste asociatii este majorarea nejustificata a pretului mobilei si al celorlalte produse din lemn, pe fondul mentinerii unui pret scazut al lemnului, ca principala materie prima“, comenteaza conducerea Romsilva.
Referitor la o posibila criza de produse din lemn anticipata de reprezentantii firmelor de profil, avand in vedere ca aproximativ 40% din masa lemnoasa ofertata in toamna a ramas neadjudecata, RNP a spus ca aceste cantitati vor fi oferite la noi licitatii.