Gabriel Sarbu, directorul Directiei Preturi, Tarife din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), a declarat ieri ca majorarile de preturi la gaze care au avut loc sau care vor avea loc in acest an vor urca inflatia anuala cu 1-2 %.
El a spus ca “impactul general al cresterilor de preturi la gaze in inflatie va fi de 1-2 procente“. Reprezentantul ANRGN a apreciat ca la 1 iulie gazele naturale se vor scumpi pentru a treia oara in acest an, “probabil sub 5%“. Sarbu a mai aratat ca Autoritatea de Reglementare spera ca aceste majorari sa fie suficiente, iar in trimestrul IV al lui 2005, dar si in primul trimestru al lui 2006 sa nu mai aiba loc noi scumpiri.
Directorul ANRGN a mai spus ca in urma majorarilor de preturi la gaze naturale din acest an “vom avea ramuri industriale care nu vor mai fi competitive din 2005“.
Ultima scumpire la gaze, care a avut loc la 1 aprilie, a fost de 20-25%. Reamintim ca in prima zi a acestui an pretul gazelor naturale a crescut cu 5%.