Peste 50% dintre unitatile care produc paine si produse de patiserie, in special cele mari, folosesc ca materie prima gazele, ceea ce inseamna ca scumpirea acestora din ianuarie ar putea determina si cresterea pretului la paine si produse de panificatie. Aceasta majorare o vom simti, probabil, prin februarie, cand fabricile de paine vor plati facturile majorate la gaze, dupa cum ne-a declarat Aurel Popescu, presedintele Asociatiei producatorilor din morarit si panficatie. Acesta nu a putut avansa in acest moment un procent de crestere a pretului la produsele de panificatie sau la paine.
La randul lui, Viorel Marin, presedintele Asociatiei Nationale a Morarilor si Brutarilor, ne-a spus ca scumpirea painii si a produselor de patiserie este determinata si de piata neagra, care reprezinta 40% din totalul pietei.
Majorarea pretului la gazele naturale poate determina, de asemenea, si scumpirea carnii si a produselor lactate. Reamintim ca de la 1 ianuarie gazele naturale s-au scumpit cu 17%. (S. Micu)