Chiar daca de aproape doua luni au putere deplina, ca urmare a scoaterii din circulatie a leilor vechi, monedele isi pastreaza inca statutul de "bijuterii" rare in magazine, spre nemultumirea clientilor.
Una dintre marile probleme cu care se confrunta craiovenii cand ies la cumparaturi este primirea restului. De cele mai multe ori, achitarea cumparaturilor facute se rezuma, de fapt, la negocierea "tacita" intre vanzator si client cu privire la rotunjirea in plus sau in minus a sumei de plata. "Daca nu am cinci bani, cei mai multi vanzatori ridica din umeri si nu-mi dau ce am nevoie. Daca pretul este 5,15 lei si nu are rest cinci, de asemenea, ridica din umeri", a afirmat Ana-Maria Danut.
Ce zic clientii?
Totusi, la unele magazine exista o compensatie pentru banii pierduti de client, in sensul ca de 0,35, 0,25 sau 0,15 lei acestia pot primi, dupa caz, un pliculet de cafea, o guma de mestecat, un plic de zahar, o caramea sau orice alta "atentie". Parerile cu privire la aceasta practica sunt, de asemenea, impartite. "Cei care ofera o guma de mestecat o fac tot pentru binele lor, nu pentru al clientului", a spus Silviu C. Afirmatia este sustinuta si de alti craioveni. "Eu nes nu beau, asa ca nu am ce face cu el, guma de mestecat nu mananc, iar zahar nu vad de ce as cumpara cu 0,2 lei lingurita, cand am o pensie de nimic, din care trebuie sa platesc intretinerea, sa-mi iau medicamente si sa si mananc", a spus Ion Gheorghe, un pensionar din Craiova.
Lipsa monedelor dauneaza afacerilor
Comerciantii spun ca nu este rea intentie, ci ca pur si simplu nu exista monede in piata. "Nu exista metal in piata. Unii clienti zic ca nu vrem noi sa dam, insa nu e asa", a afirmat Maria Costea, vanzatoare la un chiosc de ziare. Afirmatia este sustinuta si de alti comercianti. "Metal nu prea este in piata. Clientii mai accepta o gumita, ceva. Sunt insa si clienti nemultumiti de situatie", a afirmat Alina Dinu, vanzatoare la un magazin din Craiova.
Pe langa faptul ca au parte de clienti nemultumiti, multi dintre acestia pleaca. "Nu mai sunt deloc bani de metal. Daca nu am cum sa dau restul, uneori clientii mai lasa 10 sau 20 de bani, uneori mai las si eu. Sunt insa si clienti care atunci cand aud ca nu am rest pleaca", a afimat Gheorghe Floarea, vanzator la o toneta cu covrigi.
Agentii comerciali care solicita monetar pot fi numarati pe degete
Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) spun insa ca e suficienta cantitate de moneda emisa, insa aceasta nu a ajuns inca in piata. "Din moment ce nu au sa dea rest inseamna ca nu exista suficienta moneda in piata. Comerciantii care nu au monede trebuie sa se adreseze bancilor comerciale unde au cont deschis. Nu e alta cale de introducere a monedelor, mai ales ca salariile, si mai nou si pensiile, se primesc pe card", a declarat Gheorghe Gherghinescu, directorul sucursalei judetene a BNR Dolj.
Reprezentantii bancilor comerciale spun ca au metal suficient, insa comerciantii nu solicita. "Bancile pot oferi in orice moment metal pentru ca la banci exista toate tipurile de monede. Comerciantii insa nu solicita monede, iar noi nu putem elibera metal decat la cerere. Agentii comerciali care solicita totusi monede vor de cinci si de zece bani. Pentru un ban nu exista cerere", au declarat surse oficiale din Raiffeisen Bank Dolj.