Compania hoteliera Turism Felix, unde SIF Transilvania este actionar majoritar, a cumparat actiuni la toate cele cinci SIF-uri existente pe piata, in valoare de 3,8 milioane de lei. Potrivit BVB, achizitia a vut loc la ultima sedinta. Turism Felix a cumparat 450.00 de actiuni de la SIF Oltenia (1,8 milioane de lei), circa 209.000 actiuni de la SIF Transilvania, 170.000 de titluri de la SIF Banat-Crisana, 200.000 de actiuni de la SIF Moldova si 160.000 de titluri de la SIF Muntenia.
Veniturile totale realizate de SC Turism Felix SA, in primele noua luni ale anului 2007, s-au ridicat la 37,675 milioane de lei, cu 21% mai mari fata de veniturile aceleiasi perioade din anul precedent si cu 11,7% peste veniturile prevazute a se realiza in primele noua luni. Asta, conform Bugetului de venituri si cheltuieli, informeaza un comunicat al companiei remis Bursei de Valori Bucuresti. Veniturile din exploatare, care reprezinta 94% din totalul veniturilor realizate, inregistreaza o crestere de 15% fata de veniturile din exploatare realizate in intervalul ianuarie-septembrie 2006 si de 6% in raport cu prevederile BVC-ului perioadei. Fata de profitul estimat in BVC pe primele trei trimestre ale anului, de 8,119 milioane de lei, societatea inregistreaza un profit brut de 9,164 milioane de lei, ceea ce inseamna o depasire de 12,9%. Acest profit, care depaseste cu 16% profitul obtinut in aceeasi perioada a anului trecut, s-a realizat in conditiile inregistrarii in 2007 a unor cresteri de costuri. Astfel, majorarea cheltuielilor de exploatare se datoreaza, pe de o parte, cresterii volumului de activitate, iar, pe de alta parte, echiparii si promovarii Hotelului International, majorarilor salariale in vederea fidelizarii personalului, precum si cresterii cheltuielilor cu amortizarea si cu impozitul pe cladiri, in scopul aducerii activelor in mod progresiv la valoarea de piata.
Ca urmare a masurilor de inlocuire treptata a categoriei de turisti asistati de stat (beneficiarii de bilete de tratament eliberate de CNPAS) cu alte categorii de turisti, de la an la an, numarul turistilor veniti prin agentii de turism din tara sau din strainatate inregistreaza o tendinta pozitiva. Prin intensificarea activitatii de contractare cu agentii de turism, in primele trei trimestre din 2007, fata de perioada ianuarie-septembrie 2006, au crescut cu 77,5% numarul de zile in care au fost inregistrati turisti straini si cu 18,8% numarul de zile cu turisti romani, veniti prin agentii. In consecinta, numarul total de zile-turist, inregistrat in intervalul ianuarie-septembrie 2007, este aproximativ egal cu cel din perioada similara a anului trecut, deci majorarile din categoriile de turism organizat mentionate compenseaza aproape in totalitate reducerea cu 12,8% a numarului de zile-turist realizate de beneficiarii biletelor de tratament eliberate de CNPAS. Gradul mediu de ocupare a locurilor in functiune s-a cifrat, in perioada ianuarie-septembrie, la 58,5%, fiind cu 2,9 puncte procentuale superior celui din perioada similara a anului trecut si cu 2,1 puncte peste cifra planificata.
Valoarea lucrarilor de investitii a fost, in septembrie, de peste 16 milioane de lei
Valoarea lucrarilor de investitii realizate pana la 30 septembrie este de 16,279 milioane de lei, reprezentand 59% din Programul de investitii pentru anul 2007 si consta in finalizarea lucrarilor de modernizare si extindere la Complexul International si a zonei de agrement aferente, modernizarea bazei de agrement Strand Apollo, cu renovarea bazinului acoperit si montarea de instalatii de aer conditionat si dezumidificare in toate spatiile, avand ca termen de finalizare luna decembrie, precum si amenajarea unui teren de minifotbal in Strandul Felix.
Tot la investitii au fost incluse si realizarea instalatiei de climatizare la Complex Termal si Complex Nufarul in spatiile de cazare, de alimentatie publica si in baza de tratament, precum si in spatiile comune si in salile de conferinta, continuarea investitiei la Baza de Tratament Felix, pentru care sunt in curs de realizare proiectarea modernizarii Policlinicii si redesenarea fluxurilor in cadrul acesteia, in vederea aducerii la un standard superior si reabilitarea hidro- izolatiei la acoperisul terasei Complexului Poiana, proiectarea si inceperea lucrarilor pentru renovarea hotelului Lotus, care va fi modernizat si adus la un grad de confort superior, respectiv trei stele.
50 de milioane de euro pentru modernizarea hotelurilor
SIF Transilvania, care detine mai multe hoteluri si in Baile Felix, va investi peste 50 de milioane de euro pentru modernizare. Turismul reprezinta 15% din totalul portofoliului SIF Transilvania, ceea ce face ca investitiile acordate acestui sector sa fie, pentru 2008, estimate la valoarea precizata mai sus. Cel putin, asa a declarat Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania.
Baza hoteliera promovata de SIF Transilvania prin Transilvania Travel, reprezentata de cele 61 de hoteluri proprii cu 21.500 de locuri de cazare, a adus in primele opt luni ale lui 2007 o cifra de afaceri de circa 10,5 milioane de euro. Aceasta cifra reprezinta o crestere cu doua milioane de euro fata de perioada similara a anului 2006. Daca pentru anul 2006 cifra de afaceri ajunsese catre 12 milioane de euro, estimarile pentru 2007 depasesc 14 milioane de euro.
In cifra de afaceri a Agentiei Transilvania Travel, veniturile din baza hoteliera sunt cele determinante. Circa 90% din venituri sunt realizate din oferta hotelurilor detinute in tara de SIF Transilvania. Cele mai mari venituri, 60%, sunt generate de hotelurile de pe Litoral, 30% - de cele din statiunile balneare si 10% - de cele din statiunile de munte si orasele de tranzit. La aceste venituri se adauga 10% din totalul cifrei agentiei generate prin operarea destinatiilor externe.
Planul de investitii pentru 2008 prezentat de Mihai Fercala cuprinde, pe langa modernizarea hotelurilor din Tusnad, Baile Felix, Covasna si Oglinzi (judetul Neamt), si construirea de hoteluri noi. "Dorim sa cream propriul lant hotelier cu un brand propriu. Suntem atenti la alegerea segmentului de rentabilitate. Constructia de hoteluri noi este optiunea de succes pentru turismul romanesc deoarece modernizarea celor vechi inseamna investitii in spatii de cazare care nu mai corespund normelor internationale", a comunicat Mihai Fercala.