ßoferii trebuie sa fie foarte atenti la data expirarii asigurarii obligatorii de raspundere civila auto (RCA) pentru ca daca inainte cu o luna nu denunta contractul, vor ramane si anul viitor legati de aceeasi societate de asigurare. Aceasta restrictionare este prevazuta intr-o norma recent emisa de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si intrata in vigoare la jumatatea acestei luni.
In norma este prevazut ca in cazul in care asiguratul nu denunta contractul si se asigura pentru anul viitor sau pentru urmatoarele 6 luni la o alta societate (compania B), fosta companie (compania A la care el a fost asigurat) poate cere de la compania B transferarea contractului impreuna cu prima deja platita de asigurat. De remarcat ca in norma CSA se vorbeste despre baza unica de date a asiguratorilor, care este paradoxal inca in faza de proiect, iar, potrivit oficialilor Comisiei, nu va lua fiinta decat dupa
1 ianuarie 2006.
Numai ca norma CSA nu tine cont de realitate, negru pe alb scrie ca „inainte de incheierea unui contract de asigurare, asiguratorul RCA are obligatia sa verifice in baza unica de date situatia autovehiculului pentru care se doreste sa se incheie asigurarea obligatorie RCA.
In cazul in care pentru autovehiculul respectiv exista deja o asigurare obligatorie RCA, noul asigurator RCA va cere proprietarului sa faca dovada denuntarii contractului de asigurare existent“.
Bogdan Andriescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR), ne-a declarat ca in norma respectiva cea mai inselatoare chestiune dintre toate este aceasta a „prelungirii automate a politei RCA cu aceiasi societate“.
La randul sau, Mihail Tecau, directorul Departamentului de Asigurari Obligatorii si Fond de Protejare din cadrul CSA, ne-a spus ca pana in 2006 nu crede ca se vor aplica penalitati la asiguratorii care incheie o polita RCA cu un sofer care nu si-a denuntat vechiul contract. „Cred ca acest lucru va fi valabil cand vom avea o baza de date unica in colaborare cu Politia. Speram sa fie gata la 1 ianuarie 2006“, a mai aratat Tecau.