Firmele doljene mai au la dispozitie doar doua zile pentru a solicita sprijin financiar nerambursabil prin Schemele de ajutor de stat si de minimis. Alocarea financiara pentru acestea este de 142 de milioane de euro.

Intreprinderile doljene (microintreprinderi, intreprinderi mici, mijlocii si mari) care vor sa acceseze sprijin financiar prin Schemele de ajutor de stat si de minimis ar trebui sa se grabeasca pentru a depune solicitarile in acest sens. "Cererile de ajutor se completeaza si se transmit exclusiv electronic prin sistemul informatic Actionweb, disponibil pe pagina de internet www.fseromania.ro, pana la 31 martie 2010, ora 16.00", a declarat Mihaela Mocanu, directorul coordonator al Organismului Intermediar Regional pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane Regiunea Sud-Vest Oltenia (OIR POSDRU SV Oltenia).

55 de intreprinderi au solicitat lamuriri

Pana in prezent, la nivelul regiunii de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, au cerut lamuriri cu privire la Ghidul Solicitantului pentru aceste scheme de ajutor aproximativ 55 de intreprinderi, dintre care 32 au fost din Dolj. Totusi, intrucat cererile s-au depus on line, numarul celor care au solicitat sprijin in acest sens va fi comunicat la o data ulterioara.

Alocare financiara de 142 de milioane de euro

Schemele de ajutor de stat si de minimis sunt finantate din Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013 si contin trei regimuri diferite de ajutor. Unul dintre acestea este ajutorul de minimis care subventioneaza costurile pentru informare, instruire si investitii in domeniul sanatatii si securitatii la locul de munca. "Pentru perioada 2009 - 2010, la nivel national, pentru schema de ajutor de minimis este alocata suma de 24,9 milioane de euro. Valoarea proiectelor poate varia intre 10.000 si 200.000 de euro", a adaugat Mihaela Mocanu.
Celelalte doua tipuri de ajutor vizeaza sprijin financiar cuprins intre 10.000 si doua milioane de euro si sunt reprezentate de ajutorul de stat pentru ocupare (subventioneaza costurile pentru ocuparea fortei de munca, avand alocata o suma totala de 61,3 milioane de euro la nivel national, pentru perioada 2009-2010) si ajutorul de stat pentru formare (subventioneaza costurile pentru formarea generala si specifica, avand alocata o suma totala de 56,25 milioane de euro la nivel national pentru perioada 2009-2010). Durata de implementare a unui proiect in cadrul Schemelor de ajutor de stat si ajutor de minimis este de maximum doi ani.

Noi masuri de sprijin financiar

Chiar daca termenul de depunere pentru solicitari de sprijin prin Schemele de ajutor de stat si ajutor de minimis este la final, in urmatoarea perioada se vor lansa noi sesiuni de depunere proiecte pe alte axe prioritare. Potrivit calendarului orientativ al lansarii POSDRU, in aprilie s-ar putea lansa aproximativ toate masurile din cadrul Axelor prioritare ale POSDRU. Dintre acestea, "Dezvoltarea si implementarea masurilor active de ocupare" (cu o valoare cuprinsa intre 50.000 si 500.000 de euro), "Promovarea sustenabilitatii pe termen lung a zonelor rurale in ceea ce priveste dezvoltarea resurselor umane si ocuparea fortei de munca" (cu o valoare cuprinsa intre 50.000 si 500.000 de euro) si "Dezvoltarea economiei umane" (avand o valoare cuprinsa intre 500.000 si 5.000.000 de euro) vor fi implementate prin OIR POSDRU.
In plus, in perioada 19 - 27 aprilie, potentialii beneficiari de finantare nerambursabila pe POSDRU pot participa la o serie de sesiuni de instruire cu titlul "Calitate in scrierea propunerilor de Proiecte FSE". Acestea vor fi organizate de OIR POSDRU SV Oltenia si Asistenta Tehnica in perioada 19 - 27 aprilie si vizeaza imbunatatirea calitatii proiectelor, completarea corecta a cererii de finantare si oferirea de informatii generale despre POS DRU. Sesiunile de instruire vor dura doua zile si vor fi organizate in Craiova, Targu Jiu si Drobeta Turnu Severin.