Dupa cum bine se stie, placerea romanilor de a se uita la televizor, mai precis de a se bucura de programele TV transmise pe cablu, depinde acum de vointa unor companii de a da sau nu voie operatorilor de cablu sa mai foloseasca stalpii lor. Situatia tensionata care exista in prezent intre operatorii de cablu si cei care detin sau controleaza elemente ale infrastructurii a determinat elaborarea de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) si Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) a unui proiect de lege care va fi aprobat in 2006. Vicepresedintele ANRC, Alexandrina Hirtan (foto), a avut amabilitatea sa raspunda intrebarilor ziarului nostru.

a€“ Scandalul stalpilor a pornit dupa ce RomTelecom a anuntat ca nu mai permite operatorilor de cablu TV sa le foloseasca stalpii si nici sa prelungeasca contractele deja existente. O poveste similara este si in cazul Electrica versus operatori de cablu. Referitor la reglementarea care se va transforma in lege din 2006 si care se refera la utilizarea stalpilor RomTelecom si ai Enel de alti provideri, la ce v-ati gandit?

a€“ ANRC impreuna cu Ministerul Comunicatiilor au lansat spre consultare la 1 noiembrie proiectul de lege prin care se vor stabili conditiile in care se realizeaza accesul pe proprietati de catre furnizorii de retele de comunicatii electronice, utilizarea partajata a infrastructurii retelelor de comunicatii electronice (stalpi, conducte, piloni), precum si construirea de retele de comunicatii. Noi vrem ca la jumatatea anului viitor legea sa intre in vigoare, dupa ce va fi aprobat in prima sesiune parlamentara.

a€“ Ce inseamna de fapt utilizarea partajata a infrastructurii retelelor de comunicatii electronice in varianta expusa in proiect?

a€“ Pentru eficientizare, retelele de comunicatii ar putea utiliza infrastructura de stalpi, piloni sau conducte care exista deja in multe locuri. N-ar fi in interesul nimanui ca langa fiecare stalp, instalat deja pentru transportul de energie, de exemplu, sa mai fie ridicat inca un stalp pentru cablu TV si inca unul pentru telefon si poate inca unul pentru fibra optica. Este normal ca celor care au instalat acesti stalpi sa nu le fie afectata activitatea, sa li se plateasca pentru utilizarea stalpilor care le apartin, dar este la fel de normal ca ei sa ofere conditii rezonabile si sa fie deschisi sa negocieze. Pentru ca o autoritate independenta sa poata interveni atunci cand un detinator de infrastructura refuza aceste negocieri, proiectul de lege urmareste o extindere a competentei ANRC (limitata in prezent la impunerea obligatiei de utilizare partajata a infrastructurii si stabilirea conditiilor aferente numai in sarcina furnizorilor de retele de comunicatii electronice) la toate cazurile in care nu se ajunge la o intelegere intre un furnizor de retea de comunicatii electronice, pe de o parte, si o persoana care detine sau controleaza elemente ale infrastructurii.

a€“ Ce ne puteti spune despre accesul pe proprietati de catre furnizorii de retele de comunicatii electronice?

a€“ Spre exemplu, se propune ca regiile autonome si institutiile publice, inclusiv autoritatile administratiei publice centrale si locale, care exercita dreptul de proprietate sau de administrare asupra unor imobile proprietate publica, sa aiba obligatia de a stabili si de a publica conditiile in care se realizeaza accesul la imobilele proprietate publica, inclusiv tarifele percepute pentru exercitarea dreptului de acces. Totodata, se propune interzicerea stabilirii altor taxe si impozite pentru exercitarea dreptului de acces si, in acelasi timp, trebuie respectate anumite principii la stabilirea tarifelor de acces. De pilda, aceste tarife trebuie sa fie justificate si proportionale cu afectarea imobilului respectiv.