Scandalul afacerilor cu energie pare ca s-a domolit. Probabil acest sector de afaceri grase s-a reasezat pe noi temelii, s-au reimpartit teritoriile, iar in circuitul banilor obtinuti din intermedierile cu energie electrica au intrat noi actori promovati de alte grupuri de interese, la moda acum. Cel putin lupta dintre cei implicati in afacere nu se mai poarta in presa, semn ca au ajuns la niste intelegeri.
In fapt, scandalul a inceput acum vreo luna, cand ministrul Economiei si Comertului, Codrut ßeres, a anuntat ca a demarat un control la unii producatori de energie electrica din subordinea sa, respectiv la Turceni si Rovinari, si ca a constatat ca acestia au incheiat "afaceri suspecte" cu diversi intermediari, care la randul lor au revandut curentul electric tot la stat, mai precis la Electrica.
ßeres arata ca Electrica a achizitionat prin intermediul acestor furnizori privati energie la un pret cu o treime mai mare decat cel platit de firmele private. Potrivit datelor puse la dispozitie de oficialul MEC, firmele private cumpara de la producatori energie electrica la un pret de 95 lei/MWh si o revand societatii Electrica cu 136 lei/MWh.
In prima instanta, ministrul Economiei le-a solicitat reprezentantilor companiei Electrica si reprezentantilor celor doua complexuri sa rezilieze in cel mai scurt timp posibil contractele incheiate cu furnizori privati, urmand ca Electrica sa incheie contracte pentru achizitia de energie direct cu cele doua complexuri, dar si cu Hidroelectrica, cel mai ieftin furnizor de energie electrica.
A doua masura a lui ßeres a fost aceea de a inlocui consiliile de administratie ale complexurilor energetice de la Turceni si Rovinari, masura fiind adoptata in urma incalcarilor legislatiei si a managementului defectuos in domeniul tranzactiilor cu energie electrica.

Afacerea Energia incinge politicienii

In paralel cu ancheta intreprinsa de MEC si cu masurile luate de Codrut ßeres, a inceput si lupta declaratiilor politice pe aceasta tema. Pesedistul Victor Ponta, fost sef al Corpului de Control al primului-ministru din perioada Nastase, a facut publica o lista cu firmele care au intermediat energie si care au incheiat contracte preferentiale cu Rovinari si Turceni. Printre firmele nominalizate de Ponta s-au numarat SC Energy Holding SA, SC Grivco SA, SC Ennet SA, SC Enol SA, SC Elcomex SA, SC Electromagnetica SA, SC Gevco SRL, SC Europec SA, SC Romelectro SA sau SC Also Energ SRL. Deputatul PSD de Gorj arata ca aceste firme cumpara energia electrica de la cele doua complexuri la preturi cuprinse intre 52 de lei/MWh si 150 de lei/ MWh si le revand catre alti consumatori la preturi cuprinse intre 280 si 400 de lei. Lui Ponta i s-a alaturat si Radu Berceanu, care a sustinut afirmatiile deputatului pesedist si a precizat ca democratii nu sunt implicati in afacerile cu energie.

Aceleasi afaceri si la Hidroelectrica

Se pare insa ca scandalul energiei nu se opreste aici. La sfarsitul anului trecut, tot presa a sesizat o serie de afaceri suspecte derulate de aceasta data cu energie hidroelectrica. Presa de atunci arata la momentul respectiv ca jocurile din acest sector sunt facute de o mana de oameni care lupta pentru pietele energetice din Balcani. Acest subiect a fost readus in actualitate de Radu Berceanu, care-l ironiza recent pe ßeres, aratand ca acesta "a facut niste descoperiri epocale dupa un an si jumatate de cand a preluat mandatul".
Berceanu s-a aratat surprins ca atentia ministrului Economiei a fost focalizata doar pe complexurile energetice, "locuri unde este energie mai scumpa. "Nu stiu de ce nu se intereseaza de Hidroelectrica putin", sugera senatorul democrat.