Preturile de consum au crescut in iunie doar cu 0,14%, fata de 0,64% in mai, iar rata inflatiei pe ultimele 12 luni se plaseaza la 3,8%, in timp ce inflatia medie a coborat de la 4,9% la 4,6%, potrivit datelor publicate ieri de Institutul National de Statistica (INS). Potrivit INS, inflatia scazuta din iunie se datoreaza scaderii tarifelor la servicii, in special tarifele transportului aerian si cele din telefonie.
In iunie, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au inregistrat o crestere cu 0,3%, cele ale marfurilor nealimentare au crescut cu 0,1%, in timp ce tarifele serviciilor au scazut cu 0,1%.
La categoria de servicii, scaderea a fost sustinuta de transportul aerian, cu o reducere de 1,8%, si de tarifele la telefonie, care au coborat cu 1,6%. Rata inflatiei calculata fara includerea in cosul de consum a bauturilor alcoolice si tutunului se ridica in iunie la 0,13%, iar prin excluderea combustibilului s-ar fi obtinut un nivel de 0,12%. ¥inta de inflatie pentru acest an a fost fixata de Guvern si BNR la 4% plus/minus un punct procentual, iar banca centrala prognozeaza o inflatie de 3,7% calculata decembrie 2007/decembrie 2006. (M.C.I.)