Desi oferta locuintelor scoase la vanzare este bogata, iar preturile sunt din ce in ce mai mici, cererea lipseste. In municipiul Galati, doua din zece tranzactii se fac cu banii proveniti din credite ipotecare, motiv pentru care expertii imobiliari sustin ca dezechilibrul creat pe acest segment se datoreaza noilor conditii de acordare a imprumuturilor bancare.

Modificarile impuse de unitatile bancare in acordarea creditelor ipotecare si-au pus amprenta si pe vanzarea apartamentelor din municipiul Galati, mai ales ca aproximativ 80% dintre cumparatori sunt tineri care apeleaza la imprumuturi bancare pentru a-si achizitiona o locuinta. Odata cu inasprirea coditiilor de creditare, proprietarii au fost nevoiti sa-si vanda apartamentele la preturi mai mici astfel incat, in prezent, in Galati s-a ajuns ca o locuinta sa coste la fel ca anul trecut, chiar daca la inceputul lui 2008 preturile erau cu 20% mai mari ca in 2007. Cu toate acestea, nici scaderea preturilor nu a reusit sa echilibreze cererea si oferta. "Desi oferta este ampla si variata, iar apartamentele se vand la preturi accesibile, cererea lipseste. Mai mult, si pe viitor cred ca preturile imobilelor vor continua sa scada, dar chiar si asa nu se vor putea cumpara pentru ca nu vor exista cumparatori cu posibilitatile financiare in vederea achizitionarii", a explicat Gabriel Baicu, administratorul Retrocasa.

Astfel, in prezent, un apartament cu doua camere decomandate, confort 1, cu o suprafata de 55-60 metri patrati, situat la un etaj intermediar intr-un bloc din zona Siderurgistilor Vest, una dintre cele mai solicitate din oras, se vinde cu 65.000 de euro. Pretul creste pana la 68.000 de euro daca apartamentul are si imbunatatiri, insa poate scadea pana la 50.000 de euro daca apartamentul este situat in centrul Galatiului, unde se gasesc cele mai vechi blocuri din oras (n.r. - anul de constructie fiind 1970 sau chiar 1965).

"Preturile cele mai mici din oras le gasim in Tiglina 1, unde desi este o zona centrala, blocurile se vand cu sume cuprinse intre 47.000 - 48.000 de euro deoarece blocurile au un grad ridicat de tasare", a declarat Vali Bosna, agent imobiliar la CasaBia.

La polul opus, respectiv printre cele mai scumpe apartamente vechi din Galati, sunt cele situate in Mazepa 2, unde o locuinta de 42 de metri patrati poate fi cumparata la 57.000 - 60.000 de euro.

Se cauta apartamentele mari, in zone cu avantaj comercial

Cele mai intalnite criterii pe care galatenii le au in vedere in momentul achizitionarii unui apartament sunt fie suprafata mare a locuintei, fie zona in care este situat imobilul. Spre exemplu, cele mai cautate zone din municipiul Galati pentru vanzarea apartamentelor sunt Siderurgistilor Vest, Doja, Nae Leonard unde se gasesc blocurile vechi cu cea mai mare suprafata din oras, existand astfel si un echilibru intre pretul cerut si calitatea locuintei. La fel de cerute de cumparatori sunt si apartamentele situate in Micro 20, Micro 21 unde importanta este zona puternic dezvoltata din punct de vedere comercial, aici fiind cele mai multe dintre supermarket-urile construite in oras. De asemenea, cei care cauta o zona linistita si cu mult spatiu verde aleg apartamentele situate in Tiglina 2, iar cei care vor o locuinta in mijlocul Galatiului si nu sunt deranjati de aglomeratia din fata blocului aleg Mazepa, zona in care sunt sucursalele bancilor mari.