Micsorarea costului locuintelor din ultimele luni este doar o himera. Craiovenii isi evalueaza proprietatile la aceeasi valoare ca anul trecut, dar pun preturi in euro mai mici din pricina devalorizarii leului.

Dupa ce ani buni, intr-un entuziasm necenzurat, jucatorii din piata imobiliara din Craiova au supraevaluat proprietatile si le-au marit preturile cat au putut de mult, in ultima jumatate de an, situatia s-a schimbat radical. Cererea a scazut drastic pe fondul introducerii de reguli restrictive la credite, iar proprietarii au fost nevoiti sa stagneze preturile la locuinte si terenuri. Potrivit reprezentantilor agentiilor imobiliare, scaderea preturilor este doar o iluzie. "In zona centrala, unde oferta este foarte mica, nu au scazut preturile. De altfel, la majoritatea locuintelor, daca facem o comparatie intre cat valorau in urma cu un an si jumatate si cat valoreaza acum, se va observa o stagnare. Proprietarii s-au adaptat la evolutia leu-euro", a declarat Nicu Radut, directorul agentiei Unic Imobiliare. Acesta a explicat ca pentru un apartament care acum un an si jumatate era scos la vanzare cu 42.000 de euro, in prezent se cer 40.000 de euro.

"Nu vor fi inregistrate scaderi de pret"

Potrivit acestuia, din discutiile purtate cu proprietarii in ultima perioada reiese faptul ca acestia nu intentioneaza sa scada pretul locuintelor. "Proprietarii se mentin pe pozitii. Doar cei fortati de imprejurari au lasat din pret. Iar situatia nu este determinata de criza. Si pana acum cei care se grabeau sa vanda reduceau costul locuintelor", a adaugat Radut, care a precizat ca majoritatea cumparatorilor sunt vanzatori, astfel ca, daca ei cumpara scump, vand la fel.
In ceea ce priveste o eventuala viitoare reducere de pret, reprezentantii agentiilor imobiliare sunt sceptici. "Nu cred ca vor fi inregistrate scaderi de pret. Pentru proprietari, reducerea de pret nu este o solutie", a precizat Bogdan Buzatu, managerul agentiei General Imobiliare.
Afirmatia este sustinuta si de alti agenti imobiliari. "Doar nevoia ar putea duce la o scadere a preturilor", a spus Cosmin Truica, directorul agentiei CDC Imobiliare. "Piata ar putea scadea doar daca proprietarii nu si-ar mai putea plati creditele si ar incepe executarile silite", a spus Nicu Radut.
Totusi, atata timp cat numarul acestor locuinte este de 10-15 dintr-un total de cateva sute de oferte, nu se poate vorbi despre o tendinta.
Institutiile de credit, singurele care pot influenta

Chiar daca nevoia de locuinte persista in Craiova, iar oferta nu este suficienta pentru cata cerere exista, analistii imobiliari cred ca nici cresteri de pret nu vor mai fi inregistrate. "Singurele care pot influenta sunt institutiile care acorda credite. Deja doua-trei banci au dat drumul la creditare, ceea ce va atrage o oarecare fluenta in piata. Oricum, de crescut nu vor mai creste ca pana acum", a spus Nicu Radut.