Evolutia inflatiei din luna august, usor mai optimista decat asteptarile pietei, ar putea determina Banca Nationala sa mentina sau chiar sa scada dobanda de politica monetara in acest an, ceea ce se va reflecta intr-o depreciere a leului fata de euro, considera analistii economici. In luna august, preturile de consum au coborat cu 0,09%, aceasta fiind a doua luna cu dezinflatie dupa 1989, astfel ca inflatia anuala a ajuns la 8,02%, evolutia fiind influentata de ieftinirea serviciilor. Prima rata negativa a inflatiei, dupa 1989, a fost inregistrata in august 2006, cand preturile au coborat cu 0,07%, determinantul fiind, la acel moment, scaderea preturilor la alimente.Potrivit analistilor ING Bank, Raiffeisen Bank si BRD-Groupe Societe Generale, datele privind inflatia din august nu ar justifica o noua majorare a dobanzii de politica monetara, unii dintre acestia fiind de parere ca BNR ar putea chiar diminua dobanda in acest an, de la nivelul actual de 10,25% pe an.
In august 2008, marfurile alimentare s-au scumpit cu 0,2%, preturile celor nealimentare au stagnat, comparativ cu iulie, iar serviciile s-au ieftinit cu 0,9%.
Pentru luna septembrie, analistii anticipeaza o rata anuala a inflatiei de 7%-7,1%, preturile urmand sa creasca usor, comparativ cu august, sau chiar sa se pastreze neschimbate.
Potrivit unei analize a BCR, scaderea cotatiei internationale a petrolului, oferta interna bogata de produse agroalimentare si aprecierea lunara a leului, vor avea o influenta pozitiva asupra inflatiei. Analistii noteaza ca nu este exclus ca si luna septembrie sa aduca o reducere considerabila a inflatiei.
La inceputul lunii august, BNR a revizuit in crestere prognozele de inflatie pentru acest an si pentru anul viitor. Astfel, pentru 2008, estimarea a fost revizuita de la 6% la 6,6%, iar pentru 2009 de la 3,5% la 4,2%.