Locuintele aflate în stadiul de proiect nu mai sunt tentante pentru craioveni. Acestea au pierdut teren în fata apartamentelor si caselor aflate în constructie sau finalizate.Marele avantaj al achizitionarii unei locuinte aflate în faza de proiect sau de autorizare este acela ca viitorul proprietar poate beneficia de un discount (în general, se situeaza între 10 si 20%). "Daca locuinta este contractata în faza de autorizare sau începere a constructiei, se propune un fel de parteneriat, iar pretul de achizitie este mai mic", a declarat Teodor Popescu, directorul agentiei Dorcas Imobiliare. În plus, beneficiarul poate sa dea banii esalonat, în mai multe transe (ultima realizându-se atunci când imobilul se preda la cheie), în functie de stadiul constructiei. Mai mult decât atât, cumparatorul se poate implica în procesul de finalizare a imobilului, atât cât permite proiectul, în scopul de a-l îmbunatati (poate modifica gresia, faianta). Constructorii, la rândul lor, reusesc astfel sa-si acopere o parte din costul constructiei, iar efortul lor financiar este mai mic pe parcursul derularii proiectului. De asemenea, au siguranta ca o parte din locuinte sunt vândute. 
Ce-i în mâna nu-i minciuna Dezavantajele investitiilor în locuinte pe hârtie nu au întârziat sa apara: ambiguitatea contractelor de vânzare-cumparare (la calculul metrului patrat, cumparatorul nu stia daca se refera la suprafata utila, bruta sau construita) si neseriozitatea unora dintre constructori. Drept urmare, reactia cumparatorilor a fost pe masura. "A scazut numarul persoanelor dispuse sa cumpere o locuinta în faza de proiect din cauza neseriozitatii constructorilor. Ceva promit si altceva dau cumparatorului", a declarat Nicu Radut, directorul agentiei imobiliare Unic. Acesta a precizat ca fenomenul este mai accentuat în Bucuresti, dar se întâlneste si la Craiova. "În Banie de-abia începe sa se lanseze piata constructorilor. Din proiectele promise, unele nu au demarat", a adaugat Nicu Radut. Afirmatia a fost sustinuta si de alti reprezentanti ai agentiilor imobiliare. "Mult timp au avut încredere, însa o parte din craioveni si-au pierdut-o, pentru ca a existat un proiect care nu s-a concretizat. Acum, pâna nu vad ca s-a ridicat macar un nivel, refuza sa încheie contractul", a precizat Bogdan Buzatu, director la General Imobiliare.Totusi, neseriozitatea dezvoltatorilor de proiecte si perceptia cumparatorilor craioveni despre achizitionarea locuintelor în faza de proiect nu pot fi generalizate. "Pentru ca au avut experiente negative, oamenii nu mai au încredere. Dezvoltatorii care prezinta încredere vând în continuare în faza de proiect", a spus Teodor Popescu. 
Tot mai multi români vor locuinte de-a gata În perioada 2005-2007, majoritatea apartamentelor din ansamblurile rezidentiale s-au vândut în stadiul de proiect, dezvoltatorii lansând lucrarile de constructie doar dupa ce atingeau un procent ridicat de vânzari. Anul acesta însa, potrivit www.financiarul.com, vânzarile de apartamente în stadiul de proiect au scazut în Bucuresti la 65-70% în acest an, de la aproximativ 90-95% anul trecut. O situatie asemanatoare s-a înregistrat si la Pitesti, unde 80% din apartamentele noi sunt vândute dupa finalizare sau în stadii avansate de constructie. De cealalta parte, din cauza numarului extrem de redus de ansambluri rezidentiale lansate fata de cererea pietei, la Cluj-Napoca aproximativ 60% din cumparatori au preferat achizitionarea în stadiul de proiect, iar la Brasov, 80%.