Bancherii reactioneaza la reducerea cu 1,25 puncte procentuale a dobanzii de politica monetara operata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in ultimele doua luni si anunta la randul lor reduceri la nivelul creditelor si depozitelor in lei.
"La depozite am putea vorbi de o reducere intre 0,5 si 1%. Pe de alta parte, putem intrevedea si reducerea dobanzilor la credite pe fenomenul concurential, probabil cu 0,25 puncte procentuale pana la 0,75 puncte procentuale", a declarat Corneliu Cojocaru, purtator de cuvant al Bancii Comerciale Romane (BCR). Avantajati de aceste reduceri vor fi solicitantii de credite, care vor beneficia de imprumuturi mai ieftine, in timp ce clientii care isi depun economiile in banci vor avea parte de dobanzi mai putin atractive fata de cele actuale. Vicepresedintele executiv al BCR, Dan Bunea, considera ca reduceri de dobanzi vor avea loc mai intai la nivelul creditelor si dupa aceea la depozite. Presedintele Banc Post, Mihai Bogza, declara recent ca reducerea dobanzii de referinta a BNR ar trebui sa afecteze in primul rand depozitele. Acesta a atras atentia asupra relaxarii aparente a creditarii din partea bancii centrale. Presedintele Banc Post arata ca, prin impunerea de a calcula gradul de indatorare al clientilor si in functie de cheltuielile lunare ale acestora, conditiile de creditare pot fi mai restrictive fata de cele anterioare.
Reamintim ca BNR a redus la inceputul acestei saptamani dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, aceasta coborand de la 8% la 7,5% pe an. Banca centrala a operat o reducere si mai drastica in sedinta din 9 februarie, cand a scazut nivelul dobanzii de referinta de la 8,75% la 8% pe an. Principalul factor care a stat la baza acestor reduceri a fost scaderea inflatiei intr-un ritm mai rapid decat cel anticipat de BNR.