Consilierii locali au aprobat criteriile si indicatorii de performanta pentru acest an ale directorilor celor sapte societati aflate in subordinea Consiliului Local, care vor sta la baza stabilirii drepturilor salariale ale acestora. In afara de criteriile si indicatorii prevazuti in contractul de performanta al sefilor societatilor, se va mai adauga inca unul, propus de consilierul local PNL Vasile Pirlog, si anume implementarea sistemului de calitatea ISO 2000.


Transurb trebuie sa reduca pierderile


Indicatorii de performanta cuprinsi in contractul de performanta al directorului general al Transurb sint: productivitatea muncii, reducerea pierderilor, reducerea creantelor si viteza de rotatie a activelor imobilizate. Astfel, la data de 31 decembrie 2005, productivitatea muncii pe salariat trebuie sa fie de 250 milioane de lei, iar pierderea inregistrata la sfirsitul anului 2004 sa fie redusa pina la sfirstul acestui an cu 49 milioane de lei. De asemenea, conducerea Transurb va trebui sa reduca cu 103,448 milioane de lei in fiecare luna creantele inregistrate la sfirstul anului 2004, care se ridicau la 1,241 miliarde de lei.

In ceea ce priveste directorul general al Administratiei Zonei Libere, indicatorii de performanta care trebuie realizati sint legati de arierate, creante, reducerea cheltuielilor si productivitatea muncii (exprimata in unitati fizice). Astfel, arieratele fata de anul precedent vor trebui reduse cu un milion de lei, iar creantele fata de anul trecut vor trebui reduse cu 10 milioane de lei.

In contractul de performanta al directorului general al societatii Constructii si Reparatii SA se prevede realizarea lunara a unei productivitati de 12 milioane de lei pentru fiecare salariat, realizarea in fiecare luna a minim 150 de masuratori a nivelului pinzei freatice, precum si incasarea lunara a 800 de milioane de lei, perioada de recuperare fiind de 30 de zile.


Reducerea creantelor restante, un obiectiv pentru seful Ecosal Prest


Potrivit prevederilor contractului de performanta la Ecosal Prest pe anul 2005, productivitatea muncii pentru un salariat va trebui sa ajunga la 229,508 milioane de lei pe an. De asemenea, valoarea creantelor restante va trebui redusa pina la 1.800 milioane de lei, iar platile restante, pina la cuantumul de 1.000 milioane de lei. In ceea ce priveste Administratia Pietelor Agroalimentare, contractul de performanta prevede cresterea in acest an a productivitatii muncii pentru un salariat de la 265 milioane de lei la 316 milioane de lei, reducerea creantelor restante pina la nivelul de 700 milioane de lei si cresterea de la 88% la 90% a gradului de utilizare a spatiilor societatii.


SC Apa Canal va trebui sa obtina profit


Contractele de performanta pe care le vor incheia directorii generali de la Apa Canal si respectiv Apaterm prevad mai multi indicatori care trebuie realizati. Astfel, contractul de performanta pe acest an la Apa Canal cuprinde opt criterii, printre care raspunsuri in maxim 30 de zile la reclamatiile clientilor, cresterea productivitatii muncii a unui salariat cu 135,92 milioane de lei, precum si realizarea unui profit de 5,149 miliarde de lei. In ceea ce priveste Apaterm, contractul de performanta prevede cinci criterii, printre care efectuarea reparatiilor de la subsolurile blocurilor prevazute in planul aprobat de Consiliul Local si realizarea investitiilor, reabilitarilor si modernizarilor punctelor termice prin montarea schimbatoarelor de caldura cu placi, conform programului aprobat de Consiliul Local.