Salariatii societatii Apa Canal nu cunosc deocamdata criteriile care vor fi folosite de administratia unitatii pentru stabilirea persoanelor care vor fi concediate in cadrul programului de restructurare aprobat deja de municipalitate. Liderii de sindicat din curtea societatii furnizoare de apa potabila si-au exprimat nemultumirea in mai multe rinduri asupra acestui fapt.

De asemenea reprezentantii salariatilor spun ca, desi nu e normal sa fie asa, nu se cunosc punctele de lucru unde se vor face restructurari de personal. “Nu exista un termen legal in acest sens, dar exista multe etape care trebuie parcurse. Si aceste etape maninca timp. Planul de concedieri trebuia anexat la planul de restructurare. Noi vom avea grija sa scoatem in evidenta acest lucru”, a explicat Cristi Ciubotaru, liderul Sindicatului Solidaritatea, care reprezinta o parte dintre salariatii de la Apa Canal.

Cu sau fara ordonanta?

Conducerea sindicatului mai sus mentionat considera ca sint putine sanse ca in acest an sa se mai poata face ceva. Din acest punct de vedere cel mai probabil anul viitor va fi prezentata Guvernului cererea societatii pentru acordarea de plati compensatorii in baza Ordonantei nr. 8. Sindicalistii cred ca “administratia unitatii s-a relaxat si pentru ca ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, a anuntat ca va face demersuri in sensul emiterii unui act legislativ care sa prelungeasca prevederile Ordonantei nr. 8”. Ramine de vazut ce se va intimpla daca Guvernul Tariceanu va cadea si urmatorul cabinet va avea alte prioritati.

“Nu mai este responsabilitatea mea. Dupa ce hotarirea referitoare la planul de restructurare va primi girul de legalitate de la prefectul Mihai Capra, viceprimarul Cristea va fi cel care va trebui sa se ocupe de finalizarea actiunii. Legat de planul de concedieri, eu am depus documentul respectiv la Primarie inca din luna septembrie”, le-a raspuns sindicalistilor directorul general de la Apa Canal, Ion Stefan.

Se poate spune fara teama de a gresi ca cei mai multi dintre salariatii de la Apa Canal nu vor astepta cu nerabdare sarbatorile de iarna. Si asta pentru ca nu se stie pina in acest moment cine va fi concediat sau ce criterii vor fi folosite in punerea in aplicare a programului de restructurare a personalului de la societatea furnizoare de apa potabila.