Doar 350 de persoane din judetul Galati care se ocupa cu cultivarea legumelor, fructelor, arbustilor sau florilor in sere, solarii sau in sistem irigat platesc impozit statului pentru cistigurile pe care le vor obtine in anul 2005 din aceasta activitate. Daca ar fi sa se tina cont de situatia intocmita de catre Directia de Finante Galati, ar insemna, de exemplu, ca numai 130 de localnici din Barcea si 148 de producatori agricoli din Corod cultiva legume sau fructe in sere sau solarii. Numarul celor care au depus pina pe 30 iunie, la Directia de Finante Galati, declaratii in acest sens e mult mic comparativ cu anul 2004, desi cultivarea rosiilor, castravetilor, ardeilor in sere si solarii este o afacere extrem de profitabila.

Cultivarea rosiilor in sere si solarii, impozabila

In baza situatiei transmise de catre Directia de Agricultura Galati si a unui studiu de piata, Directia Generala a Finantelor Publice a Judetului (DGFPJ) Galati a stabilit ca si in anii anteriori, modul in care va fi impusa cultivarea fuctelor, legumelor, florilor, arbustilor in sere, solarii sau in sistem irigat. Astfel, DGFPJ Galati a stabilit normele de venit, respectiv venitul net impozabil pentru fiecare categorie de produs agricol, precum si valoarea impozitului aferent cistigului respectiv. De exemplu, venitul net impozabil, estimat sa se obtina pe 1.000 de metri patrati (un ar) din cultivarea legumelor si zarzaturilor in sere sau solarii a fost stabilit la 1,34 milioane de lei vechi. In cazul florilor sau arbustilor cultivati in sere, solarii sau in sistem irigat, venitul net impozabil pentru 1000 de metri patrati de teren a fost stabilit la 4,082 milioane de lei vechi. Pentru fiecare 1.000 de metri patrati cultivati cu legume sau zarzavaturi in sere sau solarii, producatorul agricol plateste un impozit de 16% din valoarea venitul net impozabil stabilit de catre DGFPJ Galati. Astfel, in cazul legumelor si zarzavaturilor, impozitul este de 215.000 lei vechi, in timp ce impozitul este de 655.000 lei vechi in cazul florilor sau arbustilor cultivati pe o suprafata de un ar in sere sau solarii. Potrivit legislatiei in vigoare, producatorii agricoli trebuie sa depuna pina pe 30 iunie declaratii la DGFPJ Galati in care sa precizeze suprafata de teren cultivata, precum si tipurile de culturi pe care le obtin in acest an. Impozitul pe care-l au de platit acestia urmeaza sa fie achitat in doua transe, respectiv pina pe 15 septembrie si respectiv 1 noiembrie.

"Nu toti agricultorii din Matca respecta legea!"

Sustine directorul executiv adjunct al DGFPJ Galati, economist Viorel Teodor care afirma ca exista o stare de indisciplina in materie declarativa. "Nu toti producatorii agricoli din Matca care au sere si solarii depun declaratii la Directia de Finante Galati. Numai la Corod, in partea vecina comunei Matca, ar trebui sa avem depuse intre 1.200 si 1.400 de declaratii. Personal am discutat cu primarul comunei si i-am solicitat sa ne ajute la eliberarea certificatelor de producator si sa-i determine pe cei care au sere sau solarii sa-si declare veniturile. Este o situatie aproape de neinteles, pentru ca legea nu este respectata. Pina pe data de 30 iunie au fost depuse aproximativ 350 de declaratii la administratiile financiare din mediul rural, desi ar fi trebuit sa faca acest lucru citeva mii de producatori agricoli ", a adaugat directorul executiv adjunct al DGFPJ Galati, economist Viorel Teodor.

Bugetul statului, subtiat

Potrivit aceleiasi surse, doar 148 de locuitori din Corod au depus declaratii prin care au declarat suprafata de teren cultivata, precum si categoriile de culturi realizate in acest an. Numarul producatorilor agricoli din Corod care au depus declaratii in acest an a scazut mult comparativ cu anul trecut, cind acesta s-a ridicat la 742. Nici producatorii agricoli din Barcea nu s-au inghesuit sa depuna declaratii. Astfel, in acest an doar 130 de producatori agricoli din Barcea au facut acest lucru, in timp ce anul trecut numarul acestora a fost de 256. Conform situatiei intocmite de catre DGFPJ Galati, impozitul platit statului de producatorii agricoli a fost in acest an de 110 milioane de lei vechi, in timp ce anul trecut acesta a fost de 316 milioane de lei vechi.