Statul va plati integral, iarna aceasta, factura de energie termica familiilor care traiesc din venitul minim garantat si va acoperi 90% din cheltuielile cu caldura consumata de cei care stau la bloc si au venituri lunare de maximum 125 de lei pe persoana, a decis miercuri guvernul. Potrivit ordonantei pentru acordarea ajutoarelor pentru incalzirea locuintei, pragul maxim al venitului lunar pe membru de familie pana la care se acorda ajutorul se majoreaza pana la 500 de lei. Factura la energia termica nu se va mai compensa cu o suma fixa, ci va reprezenta un procent din aceasta, in functie de venitul mediu lunar. Pentru persoanele singure, statul a decis sa acorde o subventie la incalzire cu 10% mai mare decat cea cuvenita, conform venitului net lunar al solicitantului, a spus ministrul muncii, Gheorghe Barbu. "De exemplu, daca persoana trebuie sa primeasca o subventie de 70%, i se va acorda un ajutor de 80% din valoarea facturii la energia termica", a spus Gheorghe Barbu.
Familiile sau persoanele singure care se incalzesc cu energie termica in sistem centralizat vor primi ajutorul prin compensarea procentuala a valorii de la factura de energie. Compensarile facturilor la energia termica, in sezonul rece 2006-2007, vor fi cuprinse intre 90%, pentru cei ale caror venituri sunt de pana la 125 de lei pe luna, pe membru de familie, si 10% pentru cei cu un venit lunar cuprins intre 440 si 500 de lei. Celor care se incalzesc cu gaze naturale li se va acorda o suma fixa lunara, in functie de venituri. Astfel, persoanele care au un venit lunar de pana la 125 de lei vor primi 210 lei pe luna, iar cei cu venituri intre 440 si 500 de lei primesc 15 lei pe luna. Persoanele care folosesc pentru incalzirea locuintei pe timpul iernii lemne, carbuni si combustibili petrolieri vor primi ajutorul o singura data pe an, pentru tot sezonul, pana la 30 octombrie.
Celor care beneficiaza de ajutor social, in baza Legii nr. 416/2001, privind venitul minim garantat, si se incalzesc cu energie termica, li se va compensa factura 100%. De asemenea, persoanele nevoiase care folosesc lemne, carbuni si combustibili petrolieri primesc 50 de lei pentru fiecare luna de iarna. In urma deciziei luate de executiv, iarna aceasta vor beneficia de ajutor pentru incalzire aproximativ 2.700.000 de familii si persoane singure, adica mai mult de sase milioane de cetateni. Sistemul de acordare a subventiilor pentru caldura se va transfera de la Ministerul Muncii la primarii, din cauza ca nu mai exista un pret de referinta unic national.