Cu un salariu minim de 91 de euro pe luna, 3,1 milioane lei, romanii sint cei mai saraci oameni din Europa Centrala si de Est. Standardele internationale accepta un nivel al saraciei la un venit de 1$/zi, dar romanul se afla la 0,8$/zi - 23.000 lei. Bogdan Hossu, liderul Cartelului Alfa, sustine ca astazi, in Romania, 28-34% din persoanele active traiesc sub pragul de saracie, desi sint angajate in productie. Procentul este confirmat si de Maria Molnar, cercetator in cadrul Institutului National de Economie: 25% din populatie este saraca, iar din acest procent, 8,6% se afla la saracia extrema.
Potrivit unui alt studiu realizat de Blocul National Sindical (BNS), Romania este cea mai saraca tara din Europa Centrala si de Est, procentul celor nevoiasi ridicindu-se la 29% din populatie, din care 11% traiesc in saracie extrema.
Aceasta din urma nu are asigurate, prin celebrul cos de consum, cele 2.550 calorii zilnic. In Raportul Bancii Mondiale privind saracia in Romania, saraci au un venit de 1.575.000 lei pe luna, iar cei aflati la saracie extrema au un venit de numai 990.000 lei pe luna.
In aceasta ultima categorie intra majoritatea taranilor, considerati cei mai saraci romani. La polul opus, se afla orasul Bucuresti, unde gradul de saracie se mentine la cote destul de scazute.
Liderul Cartelului Alfa, Bogdan Hossu, a declarat ca o persoana normala are nevoie, doar pentru hrana, nu si pentru celelalte cheltuieli - sanatate, educatie, facturi, telefon, transport - de cel putin 7,2 milioane lei pe luna, salariu minim. "Ar trebui sa avem insa cel putin noua-zece milioane lei pe luna salariu minim, pentru a nu muri de foame. Motivul principal pentru care saracia risca sa se extinda si mai mult este lipsa de educatie si lipsa de resurse umane la nivel local. Studiul prezentat de BNS mai arata ca 23% din elevi abandoneaza scoala, procesul de implicare in procesul de invatare pe tot parcursul vietii fiind practic inexistent in tara noastra.

"0% Saracie "

"0% Saracie ", acesta este sloganul, utopic la prima vedere, al campaniei nationale pentru combaterea si eradicarea acestui flagel, campanie initiata de BNS, CNS Cartel Alfa, Uniunea Generala a Industriasilor din Romania si Fundatia Anaconda. Proiectul va pune accent pe parteneriate cu autoritatile locale, incercindu-se ca pentru fiecare zona in parte sa fie identificate acele programe investitionale care sa fie dezvoltate si care sa schimbe, astfel, accentul asupra politicilor in domeniul somajului, de la prezentele masuri de asistare pasiva, total ineficiente, la masurile active. In acest sens, liderul BNS, Dumitru Costin, considera ca a trecut vremea solutiilor guvernamentale, in conditiile in care, de 15 ani incoace, acestea si-au dovedit incapacitatea de a reduce saracia. "Luati de valul politichiei, guvernantii au incercat sa jongleze cu acest concept pe spatele cetateanului roman. S-au jucat cu indicii, ajungind pina la a anula obligatia de calculare a cosului minim de consum ", a conchis Dumitru Costin.