Oltenii nu vor sa renunte la consumul mare de pâine, motivând ca aceasta este satioasa si ieftina. Ei manânca lunar cu 24% mai multa pâine decât restul românilor.Potrivit datelor statistice, în trimestrul al doilea al acestui an, românii au consumat lunar în medie aproape 9,4 kg de pâine si produse de franzelarie, 3,97 kg de carne si preparate din carne, cam 6,2 litri de lapte, 3,48 kg de cartofi, peste 6,7 kg de legume si conserve din legume în echivalent legume proaspete si 2,5 kg de fructe. La nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, obiceiurile alimentare sunt însa diferite. „Pâinea si produsele de franzelarie reprezinta alimente de baza în Oltenia, acestea înregistrând cel mai mare consum din tara, cu 2,318 kg (24%) mai mult decât consumul mediu national“, a declarat Mariana Tanase, directoarea Directiei Regionale de Statistica Dolj. Oltenii au consumat în medie 11,708 kg de pâine si produse de franzelarie, adica aproape 400 de grame/zi. Prea saraci sa renunte la pâine Faptul ca produsele de panificatie ocupa un loc fruntas în alimentatia lor este recunoscut si de craioveni. „Pâinea e aliment de baza. Pâinea, cartofii si verdeata. Ce sa facem, ca mâncarea e scumpa, iar pensia a ramas la 400 de lei“, a spus Amalia Popescu, pensionara din Craiova. De fapt, mai toti craiovenii îsi motiveaza „gusturile“ prin veniturile mici. „Pâinea e nelipsita de la masa ca e foarte satioasa si e si ieftina comparativ cu alte poduse. Cei mai multi bani se duc pe mâncare“, a declarat Crina Sandu, alta pensionara din Banie. Alti craioveni îsi argumenteaza obiceiul culinar si prin obisnuinta. „Pâinea e nelipsita de la fiecare masa. Ne-am obisnuit asa, ca parca fara pâine mâncarea nu are nici un gust. În plus, este si ieftina si te satura mai repede“, a explicat Georgel Ion, de 50 de ani.  Oltenii manânca tot mai multe legume Aceasta nu este o situatie singulara, anul trecut, oltenii consumând în medie aproape 12 kilograme de pâine si produse de franzelarie/luna (cu 2,406 kilograme mai mult decât consumul national). Atunci însa, oltenii au depasit media de consum si la alte produse alimentare, cum ar fi carnea si preparatele din carne (cu 21%), legumele si conservele din legume (14%). Nu acelasi lucru s-a întâmplat însa anul acesta cu cantitatea de carne si preparatele din carne, care reprezinta 98% din consumul national. Totusi, oltenii si-au pastrat în continuare obiceiul de a mânca legume si conserve de legume, depasind media nationala cu 24%. Codasi la lapte si la cartofi Ca si anul trecut, nici în 2007 laptele si cartofii nu au fost pe placul oltenilor. „La polul opus s-a situat consumul de lapte, cel mai redus din tara - 4,66 litri/luna/persoana. De asemenea, consumul de cartofi, de 2,74 kg/luna/persoana, a fost cel mai redus din tara“, a adaugat Mariana Tanase. Aceasta a explicat ca acei aproximativ 4,6 litri de lapte au determinat un decalaj de 3,76 litri fata de Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest, care a avut un consum de lapte de 8,4 litri.Locul trei la nivel nationalPotrivit informatiilor primite de la Directia Regionala de Statistica Dolj, în trimestrul al doilea al acestui an, Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia s-a situat pe locul al treilea, în context national, la consumul alimentar exprimat în protide si la cel exprimat în calorii.