Prin OUG 148/2008 se modifica Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, prelungindu-se cu inca 2 ani, pana pe 31 decembrie 2010, obligatia angajatorilor privind completarea carnetelor de munca, cu mentinerea obligatiei completarii registrului general de evidenta a salariatilor.
La data intrarii in vigoare a Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, era reglementata obligatia fiecarui angajator de a infiinta un registru general de evidenta a salariatilor, in conditiile eliminarii obligatiei lor privind completarea carnetelor de munca. Desi obligatia fiecarui angajator de a infiinta registrul general de evidenta a salariatilor a fost aplicabila imediat, eliminarea obligatiei privind completarea carnetelor de munca a fost amanata succesiv, data initiala stabilita in acest sens, de 31 decembrie 2003, fiind prelungita pana pe 31 decembrie 2006, apoi pana pe 31 decembrie 2008, iar prin O.U.G. nr. 148/2008, pana la data de 31 decembrie 2010. Prelungirea timp de sapte ani a dublei inregistrari a fost dispusa in conditiile in care angajatorii din domeniul privat suporta atat costurile realizarii completarii registrului general de evidenta a salariatilor, cat si plata comisioanelor obligatorii catre inspectoratele teritoriale de munca. Astfel, conform Legii nr. 130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca, cu modificarile si completarile ulterioare, "Pentru prestarea serviciilor prevazute in prezenta lege, inspectoratele teritoriale de munca vor percepe un comision stabilit dupa cum urmeaza: 1) 0,75% din fondul lunar de salarii, angajatorilor carora le pastreaza si le completeaza carnetele de munca; 2) 0,25% din fondul lunar de salarii, angajatorilor carora le presteaza serviciile prevazute la art. 3, constand in verificarea si certificarea legalitatii inregistrarilor efectuate de catre acestia".
Noua declaratii pentru un singur salariat
Culmea birocratiei, pentru plata comisionului, conform art. 5 alin. (3) din Legea nr. 130/1999, angajatorii au obligatia sa calculeze comisionul si sa depuna lunar la inspectoratul teritorial de munca o declaratie fiscala privind stabilirea comisionului. Astfel, in fiecare luna angajatorii trebuie sa completeze si sa depuna, pentru un singur salariat, un numar minim de noua declaratii privind evidenta salariatilor lor si a contributiilor obligatorii la fondurile de asigurari sociale. Zile la rand, un angajat al fiecarei societati comerciale pierde ore intregi pe la cozi, depunand declaratii la Casa Judeteana de Pensii, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, Inspectoratul Teritorial de Munca, Directia Generala a Finantelor Publice sau Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Exista numeroase probleme in a doua jumatate a fiecarei luni, mai ales in jurul datei de 25, termenul limita de depunere a declaratiilor, cand la ghiseele unor institutii se formeaza cozi interminabile.
Birocratia ii afecteaza cel mai mult pe agentii economici cu putini angajati, acestia fiind nevoiti de multe ori sa se ocupe personal de depunerea declaratiilor obligatorii. Reducerea birocratiei pentru IMM-uri este o prioritate a UE. IMM-urile din UE cheltuiesc cu birocratia minim 5% din veniturile realizate; o reducere cu 30% a cheltuielilor cu birocratia semnifica zeci de miliarde de euro care vor ramane IMM-urilor pentru dezvoltare si consum. UE a declansat o actiune de simplificare a legislatiei existente, care are in vedere cu prioritate eliminarea prevederilor si reglementarilor care sunt inutile, eliminarea prevederilor care se repeta in mai multe reglementari, eliminarea prevederilor care nu se pot aplica.
Reducerea birocratiei este inclusa si in Planul de relansare economica al Comisiei Europene, aprobat in cadrul Consiliului European din 11-12 decembrie 2008.