Din categoria pasiunilor destul de costisitoare fac parte si sporturile de iarna. Impatimitii schiului trebuie sa scoata, de exemplu, din buzunar in aceasta perioada, pentru un echipament complet, cel putin 2.000 RON.
Desi suntem aproape in mijlocul lui decembrie, craiovenii nu par a fi suficient de norocosi pentru a beneficia de zapada. Asta nu inseamna insa ca acestia si-au luat gandul de la sporturile de iarna. In cazul persoanelor pasionate de patinaj, problema e ca si rezolvata, patinoarul din centru fiind aproape gata. Patinatorii scapa destul de ieftin si cand vine vorba de echipament, pretul patinelor pornind de la aproximativ 400-500 RON. Si iubitorii de sanius sunt avantajati cand vine vorba de costuri - diversele modele de saniute putand fi achizitionate cu preturi pornind de la aproape 70 RON.
Schiurile si claparii costa minimum 950 RON
Cei mai defavorizati sunt iubitorii de schi care, inainte de a-si schimba echipamentul (sau de a-l cumpara anul acesta pe primul), trebuie sa stie ca vor scoate din buzunar cateva mii de lei. Preturile echipamentului de schi, ca in cazul oricarui alt produs pus in vanzare, variaza in functie de calitate, de firma producatoare si, bineinteles, de marime.
Doua dintre obiectele care nu ar trebui sa lipseasca din debaraua nici unui iubitor de schi sunt schiurile si claparii. In magazinele din Craiova, pretul acestora porneste de la minimum 500 RON (schiurile), respectiv 400 RON (claparii). In ceea ce priveste betele, acestea sunt ceva mai ieftine - aproximativ 50-60 RON.
Tragand linie, veti constata ca pentru un echipament de schi trebuie sa aveti pusi deoparte cel putin 950 RON. La acestia se adauga si accesoriile, al caror pret de raft este insa mult mai accesibil: curelusele de schi sunt aproximativ 10 RON, cofixul de reparat schiuri - peste 15 RON, pila radiala - aproximativ 40 RON, iar pluta ceara pentru schiuri - cam 10 RON.
Costumul de schi scoate 900 RON din buget
Daca bugetul nu va permite achizitionarea schiurilor si a claparilor, ar trebui sa stiti ca daca vreti sa practicati un astfel de sport costumul de schi este obligatoriu. Pentru pantaloni si geaca, craiovenii vor scoate din buzunar peste 600 RON, la care trebuie adaugata cel putin o pereche de sosete speciale - 20 RON. Nici manusile nu sunt mai putin costisitoare. Pentru acestea veti scoate din buzunar cel putin 40 RON. Pe ochelarii speciali pentru schi, cu lentila dubla, veti da cel putin 150 RON. In total, imbracamintea (fara pulover/camasa, caciula si fular) costa minimum 900 RON.
Cum alegem schiurile?
In functie de nivelul de pregatire (incepator, avansat, expert), greutate si inaltimea schiorului, acesta va gasi in magazinele care vand astfel de produse si consultanta de specialitate.
Potrivit site-ului www.skimania.ro, un incepator are nevoie de schiuri mai scurte si moi, iar un schior bun, mai lungi si tari, regula de baza fiind aceea potrivit careia cu cat cineva schiaza la un nivel mai inalt, cu atat are nevoie de schiuri mai lungi si mai rigide.
Specialistii site-ului mai sus citat recomanda ca din categoria schiurilor carving (forma asemanatoare unui "piscot", cu varfuri si cozi late) sa le alegem pe cele cu inaltimea egala cu aproximativ cea a schiorului - exceptie facand cazurile in care producatorii nu fac alte specificari. Totusi, cel mai sigur este sa cerem parerea unui expert sau a vanzatorilor din magazinele de specialitate. Unui incepator, acestia ii vor recomanda probabil ca schiul sa ii ajunga pana la barbie. Femeile pot cumpara schiuri destinate special pentru aceasta categorie pe care, potrivit specialistilor, le gasim de obicei notate cu "Lite", "Lady" sau "Woman". Categoriile de schiuri pentru copii poarta specificatiile de "Junior" sau "J".
Cand va alegeti betele de schi, specialistii recomanda sa le intoarceti cu manerul in jos si sa le apucati de "floarea" care blocheaza infigerile adanci in zapada. Pentru a vi se potrivi, trebuie ca atunci cand intindeti mana in fata sa se formeze in dreptul cotului un unghi de 90 de grade.