Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dat un nou ordin privind impunerea unei taxe pentru controlul animalelor, ordin publicat deja in "Monitorul Oficial". Potrivit ordinului, producatorii si crescatorii de animale sunt obligati sa plateasca trei feluri de taxe, cuprinse fiecare intre un eurocent pe cap de pasare si ajungand la cinci euro pe cap de vita.
Masura luata de ANSVSA a starnit un nou val de proteste in randul producatorilor si crescatorilor de animale. Presedintele Asociatiei Romane a Carnii, Sorin Minea, ne-a declarat ca prima taxa este platita pentru controlul animalului dupa sacrificare, la abator, dupa care se plateste una pentru verificarea la transare si cea de-a treia, la procesare. Sorin Minea sustine ca daca in cazul taxei pentru controlul animalului la abator reprezentantii Comisiei Europene lasa tarii noastre posibilitatea de a stabili singura nivelul acesteia, in cazul taxei pentru transare statele UE nu opresc o astfel de taxa.
ßi cei din domeniul carnii de peste sunt nevoiti sa plateasca taxe. Acestea se vor ridica la doi euro pentru fiecare tona de peste.
Producatorii contesta mai ales neconstitutionalitatea Ordinului care prevede ca in caz de litigiu intre ANSVSA si un agent economic, prin care acesta da in judecata Autoritatea, activitatea agentului economic va fi suspendata pana la pronuntarea instantei.

20.000 de euro, salariul medicului veterinar din abator

Presedintele Patronatului Roman al Carnii, Gheorghe Caruz, sustine ca Ordinul Autoritatii este total ilegal si trebuie abrogat. In acest sens, reprezentantii Patronatului au depus un protest la Ministerul Agriculturii. Caruz spune ca un abator care sacrifica 100 de porci pe ora va trebui sa platesca medicului veterinar, in fiecare luna, circa 20.000 de euro.
ßi Asociatia Romana a Carnii ( ARC) contesta ordinul ANSVSA. "Ordinul emis de ANSVSA incearca sa prelungeasca si dupa aderare o schema ciudata, 100% romaneasca, de percepere de biruri. Contractul-tip prevede obligatia prestatorului de a incasa bani si a beneficiarului de a plati, iar in caz contrar nu poate functiona. Ordinul obliga unitatile sa asigure permanent conditii optime (n.r. - pentru angajatii ANSVSA care asigura controlul), birouri, vestiare, chiar si personal ajutator", sustine presedintele ARC, Sorin Minea. Acesta a mai spus ca Asociatia a inaintat o sesizare catre Ministerul de Justitie, prin care semnaleaza ca ordinul impus de ANSVSA constituie un abuz. "Aceste ordine emise de ANSVSA nu sunt negociate. Daca premierul Calin Popescu-Tariceanu nu intervine pentru a aduce la normal situatia, patronatele se vor retrage din orice fel de discutie cu ANSVSA si vom solicita arbitraj de la Bruxelles", a mai adaugat Sorin Minea. De asemenea, ANSVSA a impus tuturor firmelor, pensiune, supermarket, restaurant sau firma catering, care vand cu amanuntul produse alimentare sa se inregistreze si sa plateasca tarife de pana la 500 de lei, incepand din 18 ianuarie 2007.
Reamintim ca saptamana trecuta reprezentantii producatorilor de vin contestau de asemenea deciziile ANSVSA prin care erau obligati sa plateasca verificarile efectuate de inspectorii Autoritatii.