Inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au desfasurat, in perioada 23 februarie-10 martie, o actiune de control tematic cu privire la respectarea prevederilor legale la comercializarea produselor cosmetice. Au fost verificati 1.197 de agenti economici (producatori, importatori, distribuitori si vanzatori). La 925 de agenti economici dintre cei 1.197 controlati, reprezentand 77,27 % din totalul controlat, s-au depistat abateri de la prevederile legale. Valoarea totala a produselor controlate a fost de 6,204 milioane de lei noi, iar valoarea totala a produselor cu abateri a fost de 1,419 milioane de lei noi. De asemenea, valoarea totala a amenzilor aplicate a fost de 0,3073 milioane de lei, adica 3,073 miliarde de lei vechi.
Cristiana Bigan, directorul executiv al OJPC Bihor, ne-a informat ca s-au constatat abateri privind informarea consumatorilor la 806 agenti economici, reprezentand 67,62 % din totalul controlat: lipsa denumirii firmei sau abrevierii acesteia; lipsa sediului in Romania al producatorului/reprezentantului autorizat; lipsa tarii de origine pentru produsele din import, lipsa continutului nominal indicat in greutate sau in volum, lipsa instructiunilor de utilizare si avertizare speciala, inclusiv la produsele cosmetice pentru utilizare profesionala. In timpul actiunii de verificare, OJPC Bihor a controlat agenti economici, constatandu-se abateri la 33 dintre ei. Au fost incheiate 33 de procese-verbale de constatare a contraventiei prin care s-au aplicat 26 de sanctiuni in valoare totala de 15.900 de lei noi. Au fost verificate 9.417 bucati produse cosmetice in valoare de 43.630 de lei noi, din care cu deficiente 6.584 de bucati, in valoare de 29.289 de lei. Din totalul de produse cu deficiente, 42 de bucati in valoare de 827 de lei au fost oprite definitiv de la comercializare si distruse, pentru restul stabilindu-se termene clare pentru remedierea deficientelor.
Probleme s-au gasit la comercializarea de produse asa-zise "cosmetice": apa de gura "Cellitta", "Diana", "Galenica" smarci fabricate de: SC VOLTA TRADE SRL Baia Mare, jud. Maramures (Cellitta); SC AL & LIFE SRL Satu Nou de Sus, jud. Maramures (Diana): SC ZVU-NE-ROM COMPANY SRL Baia Mare (Galenica)t. Produsul nu corespunde definitiei de produs cosmetic (din formula declarata de producator, cu exceptia alcoolului denaturat, care in prezentul produs are functie de solvent, produsul nu contine niciun ingredient activ - agenti antibacterieni si antifungici, agenti de oxigenare, astringenti, agenti de tamponare, agenti de dezodorizare, agenti detergenti si ingrediente inactive, astfel ca nu-si poate indeplini functia de produs cosmetic). Agentii economici responsabili de punerea pe piata a produselor de mai sus (cu exceptia SC AL & LIFE SRL Satu Nou de Sus, care nu mai fabrica din ianuarie) au fost sanctionati.