Consiliul Concurentei a amendat 14 administratori de fonduri de pensii private cu peste 5,2 miliarde de lei (circa 1,22 milioane de euro), acuzand o intelegere anticoncurentiala cu privire la repartizarea participantilor care au aderat la doua sau mai multe fonduri.
Cele mai mari amenzi au fost primite de ING Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat, de 1,57 milioane de lei, Allianz Tiriac Pensii Private Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private - 1,26 milioane de lei si de Generali Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private - 474.333 de lei.
"Noi sanctionam intelegerea intre fondurile de pensii private. Din datele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) au fost 78.000 de persoane care au semnat pentru doua sau mai multe acte de aderare", a declarat ieri presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.
Acesta a precizat ca, in loc ca acesti participanti sa fie intrebati unde vor sa ramana, fondurile au decis intre ele cum sunt distribuiti aderentii.
"Nu vreau ca aceasta decizie sa fie luata ca un plan impotriva industriei de pensii private", a spus Chiritoiu.
Investigatia Consiliului Concurentei a vizat, pe langa impartirea portofoliului de clienti, si o posibila practica concertata a societatilor-mama ale administratorilor fondurilor de pensii privind nivelul comisioanelor pe care intentionau sa le practice la intrarea pe pilonul II de pensii din Romania. "Ne intereseaza daca intelegerile dintre companii s-au concretizat in schimburi de informatii sensibile, si anume informatii referitoare la preturi, costuri, clienti, strategii de piata, care le-ar fi permis sa isi coordoneze politica comerciala. Aceste aspecte fac obiectul unei analize suplimentare", a mai precizat Chiritoiu.
Investigatia a fost declansata din oficiu, in decembrie 2007, in conditiile in care Consiliul Concurentei a constatat existenta unei intelegeri avand ca obiect impartirea clientilor intre 14 dintre cei 18 agenti economici care au intrat pe aceasta piata nou-creata in anul 2007.
Chiritoiu sustine ca intelegerea anticoncurentiala a vizat participantii inregistrati ca "dubluri" in procedura de aderare initiala la fondurile de pensii private obligatorii (participantii care erau inregistrati in acelasi timp la doua fonduri de pensii). Conform legislatiei, "dublurile" ar fi trebuit verificate si apoi raportate la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, urmand ca respectivii participanti sa fie repartizati aleatoriu, prin "loterie".