Inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor a dispus, in 24 - 31 iulie, o actiune de control la nivel national cu privire la respectarea prevederilor legale in unitatile de cazare turistica.
In cadrul actiunii de control au fost verificati 598 agenti economici, constatandu-se abateri de la normele legale in vigoare la 423 agenti economici. Pentru abaterile constatate s-au aplicat: 160 avertismente; 263 amenzi contraventionale in valoare de 12.2550 lei noi; masura opririi temporare a prestarii serviciilor la un numar de 130 agenti economici; sanctiunea complementara a inchiderii unitatii pe o durata mai mica de 6 luni, la un numar de 7 agenti economici.

Cristiana Bigan, directorul executiv al OJPC, ne-a anuntat ca in timpul controlului au fost verificati 18 agenti economici bihoreni cu activitate de cazare turistica, constatandu-se abateri la toti 18, fiind incheiate procese verbale de constatare a contraventiei prin care au fost aplicate 15 amenzi con-traventionale in valoare totala de 7.500 lei noi si 3 avertismente.
Pentru remedierea deficientelor au fost stabilite termene clare, unele dintre deficiente (afisarea numerelor de telefon) fiind remediate pe loc. Inspectorii au verificat daca activitatea se desfasoara in structuri de primire turistice clasificate, cu certificate de clasificare vizate, cu viza neexpirata sau cu alta structura a spatiilor decat cea stabilita prin anexa la certificatul de clasificare. Persoana care asigura con-ducerea operativa a structurii de primire turistica trebuie sa detina brevet de turism (HG 1328/2001, OMT 510/ 2002 si OMT 188/2003). De asemenea, s-a verificat existenta autorizatiilor: sanitara, sanitar-veterinara, de mediu si de prevenire si stingere a incendiilor - PSI.
Lipsa afisarii listei
orientative cuprinzand serviciile suplimentare
Este obligatorie afisarea la loc vizibil in spatiul de comercializare sau, dupa caz, de prestare a serviciilor a unei plachete cu numarul de telefon TELCONS (telefonul consumatorului - apel gratuit) 0800 080 999, precum si adresa si numarul de telefon ale oficiilor judetene pentru protectia consumatorilor; afisarea la receptiile ho-telurilor a tarifelor de cazare maximale, exprimate in euro.
Este interzisa practicarea de tarife discriminatorii intre turistii straini si romani. In judetul Bihor au fost verificate SC Petro Oil Crisana SRL, SC Partimpex SRL Madaras, SC Ronedania Baron Park SRL Alesd, SC Hotel Strand SA Marghita si SC Adoarian-is Trans SRL, la care s-a constatat lipsa afisarii listei orientative cuprin-zand serviciile suplimentare.
In ceea ce priveste calitatea serviciilor prestate in pensiunile turistice inspectorii au verificat legalitatea functionarii agentului economic (s-a controlat daca activitatea se desfasoara in pensiuni turistice clasificate, cu certificate de clasificare vizate, cu viza neexpirata - conf. HG 1328/2001 si OMT 510/2002). Pensiunile cu 5-10 camere trebuie sa dispuna de autorizatie sanitara de functionare, aviz PSI, autorizatie de mediu.