Asta li s-a intamplat angajatorilor din domeniul confectiilor care au fost prinsi pe picior gresit de inspectorii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) care in perioada 28-30 mai au verificat 25 de firme din acest sector de activitate la care lucreaza 1.834 de salariati.

In ceea ce priveste domeniul sanatatii sI al securitatii in munca, au fost constatate 40 de deficiente, fiind aplicate 17 sanctiuni, dintre care 9 avertismente si 8 amenzi in valoare totala de 51.000 de lei. In urma verificarilor efectuate de inspectorii de munca a fost oprita activitatea unui numar de 8 echipamente tehnice, pe lista deficientelor constatate regasindu-se lipsa controlului medical la angajare sau periodic, improvizatii la echipamentele electrice, lipsa instructiunilor in domeniul respectiv la angajare.

Potrivit purtatorului de cuvant al ITM, Carmen Corodeanu, pe lista societatilor sanctionate s-au aflat Pearl Textil SRL, Gold Fashion, Quantex SRL. In ceea ce priveste relatiile de munca, in urma controalelor au fost descoperiti doi angajatori la care lucrau fara forme legale doua femei, fapt pentru care au fost sanctionati cu 3.500 de lei.

Numarul deficientelor constatate in domeniul relatiilor de munca a fost de 73, fiind acordate 13 sanctiuni, dintre care doua pentru folosirea muncii la negru si restul pentru alte nereguli descoperite, cuantumul total al amenzilor ridicandu-se la 5.500 de lei.

"Printre deficiente se numara intocmirea incorecta a pontajului, neplata sporurilor pentru munca prestata noaptea sau pentru orele lucrate in zilele de repaos saptamanal, neefectuarea concediului de odihna, neinitierea negocierii contractului colectiv de munca sau neplata la zi a comisionului datorat ITM, netransmiterea registrului electronic de evidenta a salariatilor", a mai declarat Carmen Corodeanu.

Controalele efectuate timp de trei zile de catre inspectorii de munca au facut parte din cadrul celei de-a doua campanii nationale demarate de Inspectia Muncii, prima avand loc in urma cu cateva luni in domeniul constructiilor. Campania de controale in domeniul confectiilor a fost demarata ca urmare a numarului mare de persoane care muncesc la negru si a numeroaselor accidente de munca inregistrate la nivel national, judetul nostru nefiind in aceasta situatie.