Taxa pe viciu va intra in vigoare in cel mult o luna, anunta ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, preluat de postul de stiri Antena 3. Presedintele Traian Basescu a promulgat joi legea privind reforma in domeniul sanatatii, dupa ce, la sfarsitul lui martie, judecatorii Curtii Constitutionale au respins sesizarea a 37 de senatori PSD si PRM privind neconstitutionalitatea unor prevederi din actul normativ.
Dupa cum se stie deja, celebra taxa pe viciu a fost motivata de faptul ca, prin introducerea sa, se va combate consumul excesiv de produse din tutun si bauturi alcoolice. Banii ce urmeaza a fi stransi prin introducerea acestui nou impozit vor finanta cheltuielile din sanatate si vor constitui venituri proprii ale Ministerului Sanatatii Publice.
Din estimarile facute, taxa va aduce la buget in 2006 circa 150 de milioane de euro, iar in 2007 suma ar putea creste la 200 de milioane de euro. Cum era de asteptat, proiectul care introducea taxa pe viciu a nascut mari reactii la nivelul producatorilor si distribuitorilor de alcool si tigari, care au argumentat pozitia lor prin faptul ca un asemenea impozit va conduce la proliferarea contrabandei si a falsurilor din aceste sectoare. Mai mult, chiar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, atragea atentia saptamana aceasta ca introducerea taxei pe viciu ar putea da peste cap tinta de inflatie propusa pentru 2006. Isarescu motiva prin faptul ca "romanii mananca tigari", ele reprezentand cam 5-6% din PIB. Potrivit legii, taxa pe viciu se va aplica persoanelor juridice care produc sau importa produse din tutun si va fi de 10 euro pentru 1.000 de tigarete, pentru tigari si tigari de foi va fi tot de 10 euro/1.000 de bucati, iar pentru tutun destinat fumatului va fi de 13 euro/kg.
Producatorii si importatorii de bauturi alcoolice, altele decat bere, vinuri sau bauturi fermentate, vor fi taxati cu 200 de euro per hectolitru alcool pur sau 2 euro pentru fiecare litru alcool pur.