Scumpirea materialelor de constructii va genera majorarea preturilor atat la locuintele care se construiesc acum, cat si la cele construite dupa '77, este de parere Daniel Peia, directorul firmei imobiliare Peia Group. Aceasta pentru ca preturile in crestere la locuintele noi vor trage dupa ele si pe cele la locuintele mai vechi, care se vor alinia usor, adauga Peia. Se va mentine astfel diferenta de 100-300 de euro pe metru patrat la preturile celor doua categorii de locuinte, mai spune directorul Peia Group.
Aceasta crestere este mica insa in comparatie cu ce va veni. La iarna se anunta scumpiri de 50% la materiale de constructie, ceea ce va genera cresteri si mai mari la pretul locuintelor.
In cazul materialelor de constructii se mentine ritmul de crestere a preturilor de acum doi ani, precizeaza Daniel Peia.
Reamintim ca agentii economici care comercializeaza materiale de constructii au anuntat recent scumpirea produselor in medie cu 20%. Aceasta din cauza unei cereri din ce in ce mai mari, dar si pentru ca s-au scumpit utilitatile. Astfel, in timp ce pretul caramizii a urcat doar cu 4%, plasa sudata s-a scumpit cu 29%, iar fierul beton cu 25%. Tamplaria termoizolanta s-a scumpit si ea cu 5%, in aceeasi proportie in care s-a majorat si pretul betonului.
Toate aceste cresteri de pret au cam dat peste cap socotelile antreprenorilor si persoanelor fizice care au inceput deja sa construiasca locuinte. Acestia vor trebui astfel sa scoata din buzunare cu 20% mai mult decat au anticipat ei in primavara.

Ritmul de crestere a preturilor la apartamente s-a incetinit

Robert Teodorescu, directorul departamentului Vanzari Rezidentiale Regatta, crede ca "in general preturile sunt intr-o continua crestere, chiar daca nu la nivelul din 2000-2004".
In ceea ce priveste pretul apartamentelor vechi, Teodorescu sustine ca pentru cele din zona ultra-centrala, construite dinainte de '40, nu mai poate creste decat foarte putin. Insa "cele nou construite pot trece prin acest fenomen intr-un ritm mai alert", adauga Teodorescu.
In privinta construirii de noi proiecte rezidentiale, directorul de la Regatta mizeaza pe zona din nordul Capitalei. ßi asta pentru ca "zona de nord a fost si continua sa se dezvolte pe sectorul rezidential, de aici si preturile mai mari", explica Teodorescu.
Iar, din cauza ca "in mare parte, zonele de sud, est si vest sunt industriale, dezvoltarea rezidentiala este mult mai slaba aici. Motivul? Nimanui nu-i place sa locuiasca langa o fabrica", conchide Teodorescu.