Kira Group, societatea patronata de omul de afaceri Samir Sprinceana, se razboieste in instanta si cu firmele private dupa ce "meciul" cu Directia Generala a Finantelor Publice Dolj a intrat in prelungiri. SC Pagini Nationale SA, firma care editeaza cunoscutul catalog publicitar cu societatile din tara, a cerut in februarie Tribunalului Dolj declansarea procedurii de faliment a Kira Group pentru o datorie de 212 milioane de lei vechi.
Conform documentelor aflate in dosarul de faliment, Pagini Nationale (PN) ar fi executat servicii de editare, reclama si publicitate pentru anuarul din 2006 in valoare de 7.000 de euro (aproximativ 240 de milioane de lei), pe baza unui contract semnat cu firma lui Sprinceana in luna mai a anului trecut.
Creditorul sustine ca a emis mai multe facturi in perioada mai - noiembrie 2005, din care Kira Group ar fi achitat doar 40 de milioane de lei. Intrucat nu a primit diferenta de bani prevazuta in contract, SC Pagini Nationale SA a cerut tribunalului sa declanseze procedura falimentului pentru recuperarea celor peste 200 de milioane de lei la care se adauga sumele nefacturate si penalitatile de intarziere.
Reprezentantii PN s-au plans instantei ca, in ciuda demersurilor, Kira Group a refuzat sa-si achite datoria sustinand ca este in stare de insolventa. Surprinzator, societatea cu sediul la Bucovat a facut contestatie la cererea PN spunand exact contrariul, si anume faptul ca nu este in insolventa. Mai mult, reprezentantii Kira Group au explicat refuzul platilor prin lipsa de pe facturi a stampilei si a semnaturilor.
Probleme si cu DGFP Dolj
Desi Samir Sprinceana, campionul returnarilor ilegale de TVA din Dolj, are mai de mult probleme cu finantele, este pentru prima data cand creditorii firmei private incearca sa-si recupereze creantele la Kira Group pe calea instantei. Paradoxal, o eventuala declansare a procedurii de faliment i-ar veni ca o manusa omului de afaceri, deoarece in felul acesta ar scapa pentru o perioada de sechestrele instituite de DGFP Dolj si implicit de vanzarea bunurilor fabricii de la Bucovat. Surse din cadrul DGFP Dolj au confirmat pentru GdS ca, potrivit legii, orice actiune judiciara sau extrajudiciara se suspenda in momentul declansarii procedurii de reorganizare si faliment prevazuta de Legea nr. 64/1995. Cu alte cuvinte, orice sechestru instituit de fisc sau de procurori se suspenda automat, DGFP pierzand si dreptul de a scoate la vanzare respectivele bunuri, drept care ii revine lichidatorului desemnat de judecatorul sindic cu aprobarea adunarii creditorilor. In conditiile in care un proces de faliment poate dura ani, in aceasta perioada Kira Group scapa de executare. In prezent, finantele doljene sunt in proces cu firma lui Samir Spranceana dupa ce au sechestrat anul trecut o linie tehnologica de fabricare a blugilor si alte active pe care au incercat sa le vanda, fara succes, in contul datoriilor de zeci de miliarde de lei ale Kira Group catre bugetul statului. Aceasta a contestat in instanta atat actul administrativ de constatare a datoriilor catre stat, cat si executarea silita intreprinsa de finante, in acest din urma caz instanta dandu-i castig de cauza. DGFP Dolj a facut recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie si asteapta pronuntarea instantei.