Jurnalul National a publicat articolul "Boc a refuzat salvarea economiei ca sa nu dea satisfactie PSD", pe care il puteti citi in continuare.
'Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a propus introducerea impozitului diferentiat pe venit si reducerea impozitului pe profit la 10%, pentru salvarea economiei. Nu ar mai fi fost nevoie nici de reducerea salariilor cu 25%, nici de cresterea TVA. Emil Boc a refuzat pe motiv ca aceasta masura vine din partea PSD.
Desi declaratiile oficiale ale premierului Boc si ale ministrilor PDL sustin ca o solutie mai buna decat ridicarea TVA la 24% nu exista, in sedintele de vineri si sambata ale Coalitiei a aparut o solutie salvatoare, oferita de catre ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.
Acesta a propus sa se renunte la cota unica de 16%, in favoarea introducerii impozitului diferentiat pe venit si sa se reduca impozitul pe profit la 10%, astfel incat sa se asigure si cresterea economiei. Vladescu a explicat, cu cifre, ca aceste doua masuri ar fi suficiente pentru salvarea bugetului si pentru relansarea economiei, fara sa mai fie nevoie de cresterea TVA sau de taierea salariilor bugetarilor cu 25%.
Insa, asa cum au dezvaluit surse guvernamentale pentru Jurnalul National, ministrul Adriean Videanu si premierul Emil Boc au respins vehement aceasta varianta, pe motiv ca ea este una dintre propunerile sustinute de catre PSD.
"Vrei sa il faci pe Ponta mare om politic?", ar fi replicat Videanu in cadrul discutiilor, argumentand ca o astfel de masura ar da satisfactie Opozitiei si ar fi o recunoastere a incompetentei guvernului.
Sebastian Vladescu a recunoscut, sambata, in cadrul emisiunii "Q&A", la Antena 3, ca el a propus varianta impozitului diferentiat, deoarece aceasta "ar fi reglat mai mult din deficientele sistemului bugetar si fiscal".
Totodata, ministrul Vladescu a spus ca si reducerea impozitului pe profit la 10% ar fi fost benefica. "Personal, cred ca o varianta cu impozit diferentiat, care sa se aplice tuturor formelor de venituri, inclusiv pensiilor, ar fi fost o varianta care regla ceva mai mult din deficientele sistemului nostru bugetar si fiscal in acest moment. Din pacate, in momentul in care reduci salariile cu 25%, e greu sa vii cu cote diferentiate de taxare pe partea superioara a veniturilor, pentru ca unii oameni ar fi riscat sa piarda 40-50% din venituri. (...) Putea fi o solutie, acum nu poate fi implementata in paralel cu reducerea salariilor cu 25%", a explicat ministrul, la Antena 3.
Intrebat de Jurnalul National daca aceasta solutie a fost respinsa in cadrul Guvernului din cauza ca este o solutie sustinuta de PSD, Vladescu a spus ca cel putin in prezenta lui, nu a fost respinsa o optiune, deoarece ar fi fost "politica". "Va mai pot da vreo cinci sau cincisprezece variante care au fost discutate ieri sau acum o luna si jumatate. Aceasta varianta pe care o sustineti dvs in acest moment este una dintre variantele pe care le-am discutat. Guvernul a decis ca in acest moment majorarea TVA este optiunea pe care o vom implementa, aceasta este optiunea cu care mergem inainte", a spus Vladescu.
Aceeasi atitudine revansarda a fost manifestata de catre premierul Emil Boc si in ceea ce priveste faptul ca pensionarii au scapat de taierea pensiilor cu 15%, datorita votului Curtii Constitutionale.
Surse guvernamentale au declarat pentru Jurnalul National ca Emil Boc a insistat ca pensionarii sa nu fie salvati de la taxare, si sa se impoziteze toate pensiile, inclusive cele mai mici de 1000 de lei. "Premierul a fost constant in solicitarile sale, a spus ca daca buba e la pensii, sa se mearga pe impozitarea tuturor pensiilor, de la cea mai mare pana la pensia minima", au explicat sursele citate.
Cei care s-au opus acestei variante, sub amenintarea ca vor parasi Coalitia, au fost liderii UDMR. Acestia au inceput sa dea semne serioase de nemultumire fata de actiunile guvernului Boc, insusi presedintele Marko spunand ca maniera in care ministrii PDL refuza sau tergiverseaza restructurarea ministerelor pe care le conduc, adica nu vor sa faca concedieri si sa desfiinteze agentiile din subordine, este inacceptabila. Ministrul de Intrene, Vasile Blaga, a recunoscut, de altfel, sambata, ca "nu putem desfiinta unele agentii". '