Salile si gradinile de cinema se vor privatiza, iar noii proprietari vor fi obligati sa mentina domeniul de activitate si sa transforme actualele sali de 800-1.000 de locuri in sali multi-ecran, de 50-150 de locuri, potrivit unei ordonante de urgenta a Guvernului aprobate la ultima sedinta. Vanzarea salilor se va face ori direct catre utilizatorii actuali daca acestia au respectat conditiile legale, ori prin licitatie.
Astfel, romanii vor putea urmari filmele in sali modernizate care permit proiectia mai multor productii cinematografice in aceleasi intervale orare, in conditii de confort si auditie sporite.
O alta noutate a acestei privatizari este ca 20% din veniturile obtinute prin vanzarea salilor vor reveni Fondului cinematografic, pentru sustinerea productiei autohtone de film si a coproductiilor cu participarea producatorilor romani. De asemenea, pentru a moderniza viata culturala, unele cinematografe vor deveni sediile unor institutii de spectacole si concerte si vor fi trecute in domeniul public al administratiilor locale. Actul normativ mai modifica prevederi in ceea ce priveste sprijinul financiar pentru succes la public si pentru calitatea artistica a filmelor, sprijin ce nu va mai fi acordat conform unui prag de referinta in ceea ce priveste numarul de spectatori platitori din sali.
Regizorii si producatorii filmelor romanesti vor primi sprijinul financiar doar daca au realizat filmul conform unei metodologii aprobate de Centrul National al Cinematografiei. Strategia cadru pentru privatizarea salilor este elaborata si se afla in proceduri de avizare, urmand sa fie preluata de AVAS in vederea privatizarii. (R.M.)