Zarzavaturile si carnea s-au scumpit deja. Urmeaza painea si uleiul. Majorarile de preturi au fost determinate direct de inundatii, care au stricat culturile pe sute de mii de hectare, dar si pentru ca se speculeaza deja criza de pe piata a acestor alimente.
Zarzavaturile si-au majorat preturile. Daca pana nu demult gaseai kilu’ de rosii cu 12.000 pana la 20.000 de lei, dupa ultimele inundatii nu mai gasesti rosii sub 35.000 de lei, si asta indiferent de cat de saraca este piata. In zona Litoralului, rosiile sunt deja un lux, un kilogram costand cam 50.000 de lei. ßi in judetul Teleorman, zona propice cultivarii legumelor, preturile au crescut in ultima saptamana cu aproximativ 50%.
Rosiile, ardeiul gras, morcovii, vinetele, castravetii si fasolea verde nu mai au nici pretul, dar nici gustul de anul trecut.
ßi tot in patria zarzavaturilor pe un kilogram de rosii platim intre 25.000 de si 35.000 de lei, in timp ce vinetele si fasolea verde se vand cu 30.000 de lei pe kilogram.
Ne intrebam astfel ce se va intampla cu gogosarii si ardeii kapia pe care gospodinele ii cumparau anul trecut in cantitati mari pentru a-i pune la murat. Totusi, putem spune ca nu s-au scumpit cartofii si ceapa.
In ceea ce priveste fructele, pentru un kilogram de piersici, caise sau prune, scoatem din buzunar in jur de 40.000 de lei. In aceste conditii, este mult mai greu in aceasta vara sa ne preparam dulceturile pentru iarna.
Producatorii motiveaza aceste cresteri prin faptul ca in zona sudica a tarii au fost afectate de ploile torentiale in jur de 3.200 de hectare de legume.

Painea, mai amara si mai scumpa

Saptamana trecuta, Federatia nationala a sindicatelor din agricultura, alimentatie, tutun si servicii conexe, Agrostar, anunta printr-un comunicat ca painea se va scumpi cu 10% in urmatoarele doua luni din cauza inundatiilor, dar si din cauza greselilor de politica agricola. De asemenea, calitatea indoielnica a graului de panificatie din recolta noua si majorarea preturilor importurilor si a serviciilor conexe conduc la majorarea pretului final al panii.
Potrivit reprezentantilor Agrostar, cea mai mare cantitate din graul recoltat, prin gradul de incoltire, va fi declarata grau furajer. ßtefan Niculae, presedintele federatiei, spunea ca „in plina campanie producatorul roman de grau nu are un pret indicativ, nu are un pret de interventie sau un pret de prag“.

ßi uleiul va costa mai mult

Ce se va intampla insa cu uleiul? Viorel Zichil, presedintele Patronatului Roman al Uleiului - Ulprod -, nu prea ne-a lamurit cu privire la o eventuala crestere a pretului la ulei. „Problema scumpirii uleiului nu depinde de cantitatea care a fost afectata, ci de pretul pe care il va avea floarea-soarelui la momentul recoltarii, respectiv la sfarsitul lui august“, a subliniat el. Zichil a facut o legatura intre acest pret si bursa. „Semintele de floarea-soarelui sunt cotate la bursa. Pretul lor poate sa creasca sau sa scada“, a precizat presedintele Ulprod. De altfel, el nu a putut sa spuna ce cantitate de floarea-soarelui este afectata de inundatii. „La sfarsitul acestei saptamani, vom avea toate datele de la Ministerul Agriculturii. Ar putea fi afectate, de exemplu, 5-10% din insamantarile de floarea-soarelui“, a adaugat el.